marți, noiembrie 04, 2008

Cum sa ne aranjam casa dupa metoda Feng Shui - partea 1
Cum sa ne aranjam casa dupa metoda Feng Shui - partea 1 magnify
Sigur ati auzit de metoda chinezeasca de decorare a casei pt a avea mai mult norc, armonie in viata de zi cu zi ... poate e chiar o obsesie pt unii dintre noi ... Feng Shui este o chestie de care multa lume se agata pt ca sa traiasca mai bine. Metoda Feng Shui nu numai ca ne ajuta sa avem noroc, sa ne simtim mai bine, sa acumulam energie pozitiva in casa unde locuim dar arata si foarte bine ... am citit destul de mult despre Feng Shui insa un pic mi-a fost lene sa incep sa mut si redecorez casa unde stau ...in plus nici parte financiara pt nu am avut ...insa am sa incerc de acum sa fac unele mutatii ... de aceea m-am gandit sa va impartasesc si voua cunostintele mele de Feng Shui ... asa ca de azi in fiecare zi o sa postez cate un articol despre cum sa ne decoram casa ...azi am sa incep cu introducerea in Feng Shui, sa cunoastem prima data termenii si obiectele necesare si importante pt a practica Feng Shui ...

Introcere
Ce inseamna Feng Shui?
Feng = vant iar Shui = apa iar impreuna Feng Shui este studiul modurilor prin care putem face ca un anumit loc sa fie ferit de atacurile vantului care disperseaza energia si sa o retina pe aceasta din urma cu ajutorul prezentei apei.
Masuri de siguranta
Masura de siguranta nr.1: Nu folositi niciodata ceva de culoare rosie pentru a va spori bunastarea"
De fapt, rosul simbolizeaza focul si nu este un ingredient de natura sa atraga bunastarea. Este posibil sa confere putere unei anumite stele (energii) norocoase a bunastarii. Pericolul rezida in faptul ca focul poate activa energiile bolnave si poate duce la dificultati financiare daca este folosit in locuri nepotrivite.
Masura de siguranta nr.2: Nu folositi niciodata oglinzi pentru a respinge Sha Chi".

Sha Chi = Energie distrugatoare, daunatoare. Cand avem impresia ca suntem atacati de ceva invizibil, percepem existenta lui Sha Chi.
Aceasta idee pur si simplu nu are nici un efect. Sa presupunem ca usa voastra este atacata de un drum drept ce duce direct spre ea si atarnati o oglinda Bagua pe usa. Presupunand ca aceasta poate reflecta Sha Chi-ul care loveste suprafata oglinzii, credeti ca poate respinge Sha Chi-ul care ataca intreaga usa? Imaginati-va ca spre usa voastra sunt trase mii de sageti. Cateva dintre ele ar putea rata tinta si s-ar lovi de oglinda.
Restul vor lovi, pur si simplu, usa. Singurul lucru pe care-l poate face oglinda este sa reflecte ocazional lumina in ochii unui sofer, provocand un accident. Masina ar putea scapa de sub control si s-ar putea indrepta spre casa voastra.
Directiile fheng-shui

Mediul in care traiti este foarte important pentru a avea o viata linistita si armonioasa. Totodata fiecare incapere este impartita in 9 zone de influenta (harta Ba-Gua sau Pa-Kua) - conform principiilor Feng Shui. Activarea unei astfel de zone cu unul din cele 5 elemente specifice amplifica planurile vietii corespondente acestei zone. Pentru a amplifica zona dorita, asezati in coltul indicat un obiect care reprezinta elementul corespondent.

Creati o schita a camerei/apartamentului. Impartiti schita in 9 sectoare egale, ca mai jos, stand cu fata spre nord. Descoperiti zonele mentionate, reamenajand interiorul in functie de dorintele dv. Astfel va puteti crea un mediu perfect echilibrat care sa va aduca fericire in toate planurile vietii, fiind atent la micile detalii care amplifica, intretin sau scad influnetele fiecarei zone. Daca puneti accent doar pe unele zone care va intereseaza mai mult, nu inseamna ca celelalte zone trebuie neglijate, ci doar intretinute, accentuand in schimb zonele principale.

NORD VEST
Zona relatiilor si a ghizilor spirituali


NORD
Zona carierei si a realizarii profesionale


NORD EST
Zona educatiei, a invatamantului si cunoasterii

VEST
Zona copiilor, a creativitatii, a proiectelor proprii


CENTRU
Zona eului interior si a norocului


EST

Zona familiei si a sanatatii

SUD VEST
Zona casatoriei si a dragostei


SUD
Zona faimei si recunoasterii


SUD EST
Zona banilor si bogatiei

Cele cinci elemente chinezeşti

Majoritatea ştiinţelor chinezeşti ancestrale utilizează cunoaşterea celor cinci elemente pentru a­l ajuta pe om să-­şi situeze cât mai bine locul său din univers: de la medicina elementelor şi până la acupunctură, de la astrologia chineză şi până la curentele fiolosofice cele mai răspândite.
Norocul şi ghinionul

Anumite persoane se plâng că nu au noroc. Orice ar face, ele au impresia că li se pun beţe în roate, în timp ce puţinul pe care îl obţin se cucereşte cu preţul unor lupte crâncene. Altele, invers, de îndată ce se lansează într­un proiect, văd cum toate uşile li se deschid în faţă şi succesul le zâmbeşte cu o bunăvoinţă inexplicabilă.

După decodificarea Feng Shui care se poate aplica locuinţei fiecăreia dintre aceste persoane, prima trăieşte în mod cert într­un ciclu de rezistenţă, în timp ce a doua într­unul de expansiune.

Practicarea Feng Shui are scopul de­a ne plasa într­o energie de expansiune care este cea a stării naturale a lucrurilor. Observaţia naturii ne face să înţelegem că aceasta este într­o expansiune constantă. Dacă nu suntem atenţi şi lăsăm natura să se extindă liber, toate drumurile, grădinile ordonate şi majoritatea infrastructurilor umane vor fi recucerite de vegetaţie.

Cum se explică faptul că multora dintre noi li se întâmplă să meargă în întâmpinarea acestui curent? S­ar putea explica în felul următor: printre toţi factorii de evoluţie individuală, amenajarea locuinţei nu respectă cu siguranţă ordinea constructivă a materiilor.

Proprietăţile celor cinci elemente

Qi, străbătând spaţiul, circulă printre toate mobilele şi obiectele din decor. În drum, energia sa este vitalizată, retransmisă de dispoziţia scaunelor, devine stresantă din cauza unui unghi, se îmblânzeşte la contactul cu canapeaua cu forme rotunjite etc. La fel stau lucrurile atunci când Qi întâlneşte în cale materiile din care este construit mobilierul: energia universală îşi va continua armonios drumul într­o cameră dacă cele cinci elemente sunt distribuite în interiorul ei într­o înlănţuire complementară.

Nici unul din cele cinci elemente în sine nu poate fi considerat mai bun decât altul. Calitatea unuia nu există decât prin comparaţie, din moment ce orice apreciere este întotdeauna relativă. Când un obiect de decoraţiune ne atrage atenţia, problema este mai curând să ne dăm seama în care ciclu al lanţului vital se situează el în raport cu cele din jurul său.

Cele cinci elemente ale Feng Shui se regăsesc deci în materialele din care este alcătuit habitatul. Acestea pot fi dispuse în mod constructiv, generând astfel o energie expansivă şi pozitivă, sau în mod distructiv, generând în acest caz o energie de contracţie, de rezistenţă.

Aceste cinci elemente sunt Focul, Pământul, Metalul, Apa şi Lemnul.

Focul
Elementul Foc trebuie sa fie prezent in spatiul dv. Este simbolul pasiunii si al actiunii, al miscarii rapide, al activitatii.

El reprezinta cea mai mare concentratie de energie yang, si este reprezentat de lumanari, lampi, soba.

Poate fi inlocuit cu:
- obiecte de culoare ROSIE, ROZ, PURPURIE, PORTOCALIU
- forme TRIUNGHIULARE, PIRAMIDALE
- matase, materiale sintetice, desene cu geometrie abstracta, imagini cu animale

Prea mult foc - creaza nerabdare si stress.
Prea putin foc - creaza pasivitate si lene.
FOCUL distruge METALUL, este amplificat de LEMN, este distrus de APA, este slabit de PAMANT. In functie de aceste relatii de compatibilitate si incompatibilitate, alaturi de acest element trebuie asezat doar elementul care il amplifica, nu si cel care il distruge.

Forta sa stimuleaza spontaneitatea, pasiunea, creativitatea, reputatiea si inspiratia. El ajuta la combaterea tuturor complexelo si mai ales a timiditatii, sustine persoanele slabite de depresie si singuratate si indeamna chiar si pe cei mai interiorizati sa-si exprime emotivitatea.




Prea mult Foc, în schimb, poate provoca excese emoţionale, stres, şi ne poate cufunda în subiectivitate şi risipă.

Nu e necesar să avem un şemineu pentru a răspândi efectele focului în locuinţă: prezenţa lui poate fi introdusă la masă de un candelabru cu mai multe braţe, într-­un birou de flacăra unei veioze sau a unei lămpi cu ulei, aşa cum lumina electrică este forma cea mai răspândită a elementului Foc în locuinţele noastre moderne.
Pământul
ELEMENTUL PAMANT este simbolul stabilitatii, al sigurantei, al increderii. Nu este reprezentat de solul pe care se afla casa dv., ci de roci, cristale, argila, obiecte de ceramica sau de teracota, copacei feng shui. In cazul in care lipseste, poate fi inlocuit cu:
- obiecte de culoare MARO, GALBEN, PORTOCALIU, culorile pamantului
- forme PATRATE, CUBICE
- pietre, ceramica, lut, cristale, nisip, imagini cu munti, deserturi

Piatra albastra. argila arsa si in lespezi, in ciment, statui, marmura, granit, pamantul din gradina sau in ghivecele cu flori

TOTUSI:
Prea mult pamant - creaza depresie, greutate, blocaje.
PAMANTUL distruge APA este amplificat de FOC este distrus de LEMN este slabit de METAL. In functie de aceste relatii de compatibilitate si incompatibilitate, alaturi de acest element trebuie asezat doar elementul care il amplifica, nu si cel care il distruge.

Elementul pamant ne conecteaza prin toata ponderea sa cu materia, insotita de siguranta si stabilitatea pe care le inspira dar si de rationalitate, maternitate, forta de subrezistenta si prudenta. Ea ne ajuta sa ne incarcam, sa combatem impulsivitatea si aduce linistea intr-o locuinta.

Metalul
ELEMENTUL METAL este simbolul flexibilitatii, al concentrarii. Trebuie sa fie prezent sub forma de obiecte metalice: argint, cupru, aur, bronz, statuete de metal, sfesnice de argint, clopotei metalici etc. Metalul poate fi inlocuit cu:
- obiecte de culoarea ARGINTIE, AURIE, CENUSIE, ALBA
- forme ROTUNDE, OVALE, SFERICE, buline, cercuri, semicercuri
- bijuterii, aur, argint, bronz, cupru, alama, arama, fier forjat, in mobilier (etajere si biblioteci din anii patruzeci) accesorii de biru, din salile de baie, aparatele electro-menajere si masinile.

TOTUSI:

Prea mult metal - creaza spirit critic exagerat
METALUL distruge LEMNUL este amplificat de PAMANT este distrus de FOC este slabit de APA. In functie de aceste relatii de compatibilitate si incompatibilitate, alaturi de acest element trebuie asezat doar elementul care il amplifica, nu si cel care il distruge.

Actiunea Metalului stimuleaza afacerile, conducerea si gestiunea bugetului. Ordinea ce emana din el incita deopotriva la organizarea lucrurilor.

Prea mult metal totusi poate duce la lipsa de sociabilitate, de dinamism, de cretivitate si franeaza proiectele. E important de remarcat ca un mediu constituit in majoritate din metal este nerecomandatapt buna dezvoltare a copiilor.

Apa
ELEMENTUL APA este cel mai important pentru o armonie perfecta a mediului in care traiti. O mica fantana improvizata, un acvariu cu pesti sunt doar cateva detalii pentru a aduce elementul apa in camera dv. Elementul apa poate fi inlocuit cu:
- culoarea ALBASTRA, NEAGRA
- obiecte ondulate - ca valurile
- imagini acvatice (fotografii, tablouri), acvarii, fantani, blouri cu apa proaspata, oglinzi, sticla, materiale transparente si usoare
TOTUSI:
Prea multa apa - creaza nehotarare si ezitare
APA distruge FOCUL este amplificat de METAL este distrus de PAMANT este slabit de LEMN. In functie de aceste relatii de compatibilitate si incompatibilitate, alaturi de acest element trebuie asezat doar elementul care il amplifica, nu si cel care il distruge.

Intr-un mediu locuit apa corespunde intodeauna linistii, independentei si spiritualitatii. Prezenta ei reconfortanta incita la somn si combate stresul si depresia (apa curenta, paraul si fantana arteziana)prin producerea de ioni negativi pe care ea il genereaza in atmosfera.

Lemnul
ELEMENTUL LEMN trebuie sa fie prezent in orice spatiu. Lemnul este simbolul cresterii si al progresului.

Atentie insa: nu mobila sau obiectele din lemn sunt cele care reprezinta acest element, ci lemnul in forma sa vie: plante si flori, mici copacei de apartament, bonsai, clopotei din bambus sau imagini reprezentand copaci, plante, peisaje din natura.

Daca nu puteti avea un copacel in incapere, inlocuiti elementul lemn cu:
- obiecte de culoare VERDE, BLEU DESCHIS
- obiecte INALTE si SUPLE, dungi dispuse pe verticala, coloane
- peisaje naturale, imagini cu copaci si paduri, imagini cu flori si frunze, arbusti, copacei, plante inalte

Prea mult lemn - creaza agresivitate si nerabdare
Prea putin lemn - creaza neputinta si neajutorare
LEMNUL distruge PAMANTUL, este amplificat de APA este distrus de METAL, este slabit de FOC. In functie de aceste relatii de compatibilitate si incompatibilitate, alaturi de acest element trebuie asezat doar elementul care il amplifica, nu si cel care il distruge.

Acest element reprezinta innoirea , avantul si nasterea. Dupa modelul vegetalelor din care provine el reprezinta cresterea rapida, stimuleaza proiectele si concentrarea dezvolta noi activitati noi si simtul intuitiv . Mediul pe care il creaza e ideala pt copii.

Excesul in arhitectura nu favorizeaza stabilitatea si achizitiile .

Ciclul constructiv şi cel distructiv

Ciclul constructiv merge în sensul natural, generator de viaţă:

Apa hrăneşte Lemnul.

Lemnul alimentează Focul.

Focul hrăneşte Pământul.

Pământul produce Metalul.

Metalul hrăneşte Apa.

Ciclul distructiv merge în sensul distrugerii elementelor:

Apa stinge Focul.

Focul topeşte Metalul.

Metalul taie Lemnul.

Lemnul consumă Pământul.

Pământul reţine Apa.

Utilizarea celor cinci elemente în Feng Shui va consta în regăsirea corespondenţelor dintre mobilier, decoraţiune şi elemente în cadrul habitatului şi, în acest fel, în evitarea ciclului distructiv. De exemplu, maşina de gătit vehiculează Focul (chiar dacă este electrică), chiuvetele şi WC­ul sunt legate de Apă. Dacă un reşou şi o chiuvetă se juxtapun în bucătărie, punerea unei scânduri de lemn pe chiuvetă va despărţi Apa şi Focul şi va restabili ciclul constructiv în încăperea destinată sănătăţii familiale.

Clopoteii de vant

Clopotei tubulari metalici, ceramici sau din lemn care produc sunete in bataia vantului. Au scopul de a restabili armonia si vitalitatea mediului in care sunt amplasati. Atrag norocul si prosperitatea in casele in care sunt amplasati. Activeaza zonele mentionate pe harta Ba-Gua sau scad inflentele unor zone cu efecte negative: colturi, grinzi.

In arta Feng Shui, toate obiectele care produc sunete (diapazon, boluri de metal sau de cristal, clopotei, gonguri, talgere) au darul de a atrage energiile pozitive si de a le imprastia pe cele negative. Orientalii aseaza clopotei in gradina, in veranda, in fereasta, fiecare adiere de vant declansand un sunet placut.

Amplasati clopotei de vant in ferestre, pe balcon, in holul de la intrare, in camera copiilor sau in orice alta incapere in care locuiti frecvent. Este de asemenea indicat sa fie asezati in colturi in care de obicei se poate acumula energie chi - unghere intunecate, depozite, debarale.

Sunetele pure, vibrante, ca cele produse de aceste obiecte, clarifica si purifica mediul, imprastie acumularile de energie chi din zonele in care sunt amplasati clopoteii, restabilind armonia energetica in incapare. Sunetul clopoteilor reduce surplusul yang din incapere pentru a intra in armonie cu energia yin. Clopoteii sunt acordati pe divese game si tonalitati - acute sau joase - cu un numar variat de tuburi. Cel mai pur si mai penetrant sunet este asigurat de clopoteii tubulari din metal, care nu isi pierd claritatea sunetului cu timpul. Alegeti clopoteii cu sunet pur, acordat pe lungimea dv. de unda - urmariti sa va placa sunetul lor atunci cand ii cumparati, nu luati clopotei cu sunete la care nu rezonati (prea inalte, prea joase, prea stridente etc).

Pentru a va asigura o permanenta echilibrare energetica in incapere, produceti periodic sunete cu ajutorul clopoteilor prin toata incaperea, prin colturi, prin ungherele inaccesibile, prin dosul mobilelor sau prin zonele ascunse.

RECOMANDARI PENTRU FOLOSIREA EFICIENTA A CLOPOTEILOR DE VANT

Numarul tuburilor este important in arta feng shui. Clopoteii cu 4, 6, 8, 18 tuburi atrag norocul. Pentru eliminarea energiilor negative sunt recomandabili clopoteii cu 5 tuburi.

Exista mai multe variante de clopotei de vant: din metal, bambus, portelan, cristal etc.

Este recomandabil ca in incapere - in interior - sa amplasati clopotei din metal sau ceramica - iar in exterior - clopotei din bambus.

Clopoteii metalici sunt recomandabili pentru zonele de nord, nord-vest si vest.

Clopoteii metalici asezati in nord activeaza zona carierei. Nu amplasati clopotei din metal in colturile reprezentate de elementul lemn.

Clopoteii din bambus sunt recomandabili pentru sud, sud-est si est.

Clopoteii de lemn asezati in coltul de sud activeaza zona faimei.

Clopoteii din ceramica sunt recomandabili pentru zona de sud-vest, nord-est si centru.

Clopoteii ceramici asezati in vest activeaza zona copiilor, iar in nord-vest - zona relatiilor.

Clopoteii albastri asezati in mijlocul peretelui de nord al incaperii activeaza zona carierei.

Clopoteii verzi in coltul de sud-vest al casei sau biroului atrag si mentin succesul financiar, iar acasa - mentin un nivel constant al veniturilor.

Clopoteii rosii in mijlocul peretelui de sud al biroului atrag si mentin faimei afacerii dv., publicitatea, reputatia, recunoasterea, clientii.

Clopoteii argintii sau albi asezati la mijlocul peretelui de vest al biroului atrag si mentin un flux constant de idei la locul de munca, iar acasa - atrag sansele de a avea copii sau mentin o buna comunicare cu copiii.

Clopoteii roz sau rosii asezati in coltul de sud-vest al casei atrag sau mentin dragostea si armonia in cuplu iar la serviciu - buna intelegere si armonia intre colegi.

Clopoteii albastri sau verzi asezati la mijlocul peretelui de est al camerei atrag sau mentin o stare de sanatate buna a membrilor familiei.

Clopoteii albi, negri sau gri asezati in coltul de nord-vest al incaperii atrag sau mentin protectorii si colaboratorii de incredere.

Afișări ale paginii săptămâna trecută

Lista mea de bloguri

Popular Posts

Arhivă blog

Persoane interesate

Tunde's Blog . 2017 Copyright. All rights reserved. Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates