sâmbătă, decembrie 20, 2008




"Cafeaua dimineata pe stomacul gol este ca si cum ti-ai infige un cutit in stomac" ai cui sunt cuvintele astea? va spun eu ...sunt cuvintele nutritionistului la care umblu...ca mie imi place cafeaua sa o beau dimineata inainte de papa...
Am stat si am cautat un pic pe net una alta despre cafea si am gasit multe articole pro si contra cafelei ....

Specia Cafea cuprinde in jur de 80 de soiuri si apartine de familiei de plante a rubiaceelor. Din aceste soiuri numai doua au insa o importanta esentiala:
· cafea arabica (arabica)
· cafea canephora varietatea robusta (robusta)
Cantitatea principala a productiei mondiale de cafea consta din arabica (70%), iar restul din robusta.
Plantele de cafea sunt tufe cu frunze ovale. Ele formeaza plantele inferioare in paduri si ating o inaltime de peste 4 metri. Au radacina pivotanta care ajunge pana la o adancime de 2,5 m.
Frunzele sunt verzi - lucioase si ating o lungime de maximum 20 cm, asemanatoare cu cele de laur, dispuse opus doua cate doua, de-a lungul ramurilor, in functie de altitudine si climat, arborele de cafea este in masura sa infloreasca (la fel ca si portocalul) tot timpul anului, infloritul principal se desfasoara pe o perioada de mai multe luni, desi florile sale se ofilesc deja dupa cateva ore.


Florile sunt albe, cresc sub forma de ciorchine si emana un miros puternic, asemanator celui de iasomie sau de portocal, iar perioada de inflorire variaza de la o zona la alta . Ceea ce este caracteristic la arborele de cafea este faptul ca in toate sezoanele se gasesc in acelasi arbore ramuri cu flori, cu fructe verzi sau coapte, culoarea acestora trecand de la verde, la galben, apoi la rosu deschis si in sfarsit la rosu-purpuriu, cand fructele ajung la maturitate completa.
Photobucket
Ca aspect exterior, fructele de cafea se aseamana cu ciresele si contin circa 68% pulpa, 6% tegument si circa 26% bob curat. Din punct de vedere botanic, fructul arborelui de cafea este o drupa falsa, acoperita de un tegument membranos, care isi schimba culoarea de la verde la rosu-purpuriu, in functie de stadiul de dezvoltare a fructului.
Photobucket

Sub acest invelis se gaseste o pulpa carnoasa, in interiorul careia se afla bobul de cafea. Acesta este format din doua parti aplatizate pe o parte si despartite de o adancitura longitudinala. Bobul de cafea este de culoare verde in interior, acoperit de o pelicula subtire argintie, peste care se afla un invelis pergamentos de culoare galbena spre bruna.

Boabele de cafea preparate ale tipului arabica au o forma ovala lunguiata cu crestatura ondulata. In crestatura pot fi recunoscute adesea resturi ale pielitei argintii. Culoarea lor este de la albastru-verzui pana la verde si gri-verzui. Au o lungime de 5-8

· Boabele robusta sunt foarte rotunde cu crestatura dreapta si cu mult mai mici. Culoarea este mai degraba gri-galbuie.


In anumite conditii, intr-o cireasa se poate forma numai un singur bob, ceea ce se intampla adesea in varfurile crengilor arborelui de cafea. Acestea sunt denumite boabe perla. Ele sunt sortate la preparare si comercializate ca grup separat.

Efectele cauzate de cafea
Efectele pozitive

După o perioadă de zece ani de cercetări în Japonia din 100 000 de persoane care consumă cafea, 214 s-au îmbolnăvit şi au murit de cancer renal, în comparaţie cu neconsumătorii de cafea unde au murit de cancer 514 persoane. De aici s-a tras concluzia că substanţele antioxidante din cafea protejează celulele renale de radicalii de oxigen cancerigen. In comparaţie cu ceaiul verde la care nu s-a putut dovedi acest efect. Rezultate asemănătoare s-au obţinut în Otawa la cei cu tendenţă de cancer de sân. Un alt studiu National Health and Nutrition Examination Survey a publicat în anul 2005 că la cei care consumă cel puţin două căni de ceai sau cafea zilnic se reduce incidenţa bolillor cronice de ficat, care este frecventă la alcoolici sau persoane supraponderale (grase), prin efectul cofeinei incidenţa bolii se reduce, la fel se presupune un efect pozitiv în boala Parkinson sau Alzheimer.

Efecte negative

La un consum abuziv, exagerat de cafea sau alte băuturi care conţin cofeina pot să apară următoarele efecte negative:

* Tahicardie (ritm accelerat cardiac)
* Neliniste, Tremor(tremuături),Nervozitate, Stări de panică
* Insomnie
* Convulsii
* o stare uşoară de dependenţă, în lipsa cafelei pot să apară dureri de cap Migrena

Cum actioneaza cafeaua asupra organismului:
Studii recente au evidentiat actiunea psiho-stimulatoare a cafelei. Se pare ca aceasta imbunatateste timpul de reactie si vigilenta si poate creea buna dispozitie.
Cafeaua stimuleaza secretia de saliva si de suc gastric precum si tranzitul intestinal, favorizand digestia, de aceea nu este recomandata celor cu afectiuni precum gastrita, ulcerul gastric sau duodenal.
Despre cafea unele studii indica faptul ca substantele continute de cafea pot reduce aparitia unor anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel hepatic si cel de colon, acidul colorgenic protejand impotriva diabetului de tip 1 si 2. Consumul de cafea nu influenteaza riscul bolilor coronariene si poate preveni calculii biliari la femei.
Compusii cafelei si rolul lor:
Cafeaua contine antioxidanti (fenol, arome volatile) care impiedica distrugerea celulelor si, implicit, declansarea unor boli, iar acidul colorgenic reduce concentratia de glucoza. Un consum de pana la 3 cesti de cafea pe zi se pare ca reduce riscul afectiunilor cardiovasculare.
Cofeina, principalul element din compozitia bobului de cafea, stimuleaza sistemul nervos, creste activitatea intelectuala, reduce temporar starea de oboseala si favorizeaza digestia, stimuland activitatea aparatului excretor.
Actioneaza asupra tubului respirator si este un bun remediu impotriva durerilor de cap si a migrenelor pentru ca dilateaza vasele de sange.
Cofeina nu se regaseste insa numai in cafea, ci este o componenta importanta a ceaiului, a ciocolatei, dar si a bauturilor racoritoare sau energizante, precum si a unor medicamente pentru combaterea durerilor de cap, racelilor ori alergiilor. Cantitatea de cofeina din cafea variaza foarte mult, in functie de tipul acesteia (cafea pentru filtru sau solubila, tare sau slaba).
Studiile de specialitate arata ca nivelul mic de cofeina continut intr-o ceasca de cafea imbunatateste puterea de decizie si viteza de reactie, in timp ce cantitati mai mari (2-3 mg/ kg din greutatea corporala) determina o mai buna rezistenta la efort fizic. Prin imbunatatirea performantelor, vigilentei si promptitudinii, cofeina din cafea scade nivelul de depresie si anxietate, precum si riscul de suicid.
Aceasta se absoarbe rapid si se elimina la fel de repede din organism; intr-un interval de 3-6 ore se reduce la jumatate cantitatea aflata in sange.

Contraindicatii:
Pe langa beneficiile unui consum moderat, cafeaua are si contraindicatii. Astfel, cei cu afectiuni precum hepatita cronica, ciroza, ulcer gastric sau duodenal, guta, nevroza, dureri de cap, hipertensiune arteriala si enterocolita cronica ar fi bine sa evite consumul de cafea.
De asemenea, cafeaua nu este recomandata copiilor, adolescentilor si mai ales femeilor in perioada menopauzei si postmenopauzei, pentru ca favorizeaza osteoporoza.

Photobucket

Cafeaua si sarcina:
Consumata cu moderatie, cofeina nu are efecte asupra fertilitatii sau conceptiei si nici asupra ducerii saricinii la termen cu bine. Totusi, femeile insarcinate care beau cafea tind sa devina agitate si nervoase.
In plus, cofeina nu are nici o valoare nutritiva si favorizeaza pierderea calciului, un nutrient deosebit de important pentru o sarcina sanatoasa. Unele studii au aratat ca 300 mg pe zi de cofeina pot creste riscul de pierdere a sarcinii. Prin urmare, pentru a fi sigure ca veti purta sarcina fara incidente deosebite, e bine sa reduceti consumul de cofeina.

Cafeaua vindeca celulita
Kilogramele in plus si celulita sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta femeia moderna. Ori, cofeina joaca un rol foarte important in combaterea acestor neplacute fenomene. Majoritatea cremelor de corp anticelulitice o folosesc ca ingredient, iar unele studii arata ca putem slabi consumand cafea, 300-400 de calorii putand fi arse in fiecare zi printr-un consum moderat.

Crema anticelulitica usor de preparat
Si pentru a veni in sprijinul celor care vor sa scape de celulita, iata si o reteta eficienta pe care o puteti prepara chiar acasa:
se amesteca zat de cafea cu ulei de masline si se obtine o pasta cu care se maseaza zonele corpului afectate de celulita.

Cafeaua si obisnuinta
Exista o diferenta semnificativa între obisnuinta si dependenta, desi adesea se face confuzie între cele doua.
Simptomele dependentei fizice includ pofta si nevoia de a creste cantitatile de substanta pentru a satisface aceasta pofta.In cantitati moderate, cofeina nu actioneaza asupra zonelor din creier legate de dependenta.
Ce se intampla daca la micul dejun bem doar o cafea sau un ceai? "Daca sarim peste micul dejun, sigur vom avea un deficit de energie toata ziua. Daca bem un ceai sau o cafea si nu mancam nimic, iarasi nu este bine. Aceste bauturi stimuleaza sucurile gastrice, organismul incepe sa consume din rezervele de proteine, in nici un caz din rezervele de grasimi. In acest mod intram intr-un cerc vicios: pierdem din masa musculara, arderile vor scadea, dar vom incepe sa acumulam grasime. Nemancand dimineata, sigur ne ingrasam. In timp vom deveni supraponderali, chiar obezi. Ceea ce mareste riscul de diabet, de boli de inima"
Cafeaua bauta pe stomacul gol, cafeaua poate fi iritanta pentru intestin din cauza continutului ridicat de celuloza. Daca am mancat, atunci cafeaua are efect benefic asupra sistemului nervos central si asupra proceselor care tin de cresterea vigilentei. De asemenea, stimuleaza arderea caloriilor care provin din grasimi si ne ajuta in mentinerea greutatii.

Sfaturi utile


Cum trebuie consumat cafeaua?
Cafeaua preparata trebuie sa fie consumata imediat. Daca se pastreaza pe plita fierbinte mai mult de 45 de minute, aroma bauturii se schimba. Deosebit de daunatoare este reincalzirea bauturii racite. Bautura se pastreaza bine pentru timp scurt in termosuri bine inchise.

Pastrarea cafelei acasa:
Cafeaua este un produs sensibil. Oxigenul din aer si umezeala pot modifica foarte repede aroma in mod negativ. Acest proces incepe, de indata ce ambalajul care protejeaza aroma cafelei se deschide in gospodarie.
Astfel la temperatura inconjuratoare cafeaua macinata e modificata negativ deja dupa sapte zile.
Pierderea aromei poate fi incetinita insa prin pastrare la frigider. De aceea se recomanda depozitarea cafelei dupa deschiderea pachetului intr-un recipient inchis de metal sau de sticla si pastrarea acesteia la frigider pana la folosire.
La un consum mic si un timp indelungat de consumatie se recomanda pastrarea in congelator. Atunci cafeaua isi pastreaza un timp mai indelungat prospetimea.
Cafeaua boabe poate fi tinuta proaspata mai mult timp. De aceea cafeaua boabe se va macina chiar inainte de preparare, pentru a beneficia cat se poate de mult de acest avantaj. Si aici pastrarea proviziilor in frigider prezinta avantaje.
Pentru macinarea cafelei poate fi folosita rasnita de cafea. E recomandabil insa ca rasnitele electrice sa aiba un ruaj adevarat. Morile care zdrobesc cafeaua printr-un cutit rotativ, au efect negativ asupra aromei. La acest mod de maruntire cafeaua devine prea fierbinte si pierde din aroma. Si apoi macinarea nu este deloc uniforma.


Zilele astea o sa va prezint cateva retete de cafea ... bauturi calde din cafea ... superrrrrrrr bune.

Week and placut pt toata lumea!

Afișări ale paginii săptămâna trecută

Lista mea de bloguri

Popular Posts

Persoane interesate

Tunde's Blog . 2017 Copyright. All rights reserved. Designed by Blogger Template | Free Blogger Templates