duminică, noiembrie 28, 2010

Stafeta preluata de la Furnicuta


1.Cand erati mici si va intrebau ce vrei sa te faci cand vei fi mare?

Hmmmm cam de mult a fost asta ... am trecut si eu prin fazele copilariei chiar daca nu imi vine sa cred ... si am vrut sa fiu de la cantareata, balerina, profesoara de dans, stewardesa, educatoare si in final medic ...ultima mi-a si iesit ... nu ma pot abtine sa va povestesc ce a vrut sa fie sotul meu cand a fost copil ... nimic altceva decat MUSAFIR ... si azi ii place sa mearga in vizite si sa aduca musafiri in casa ...

2.Care erau desenele animate preferate?

Da, mie si la 31 ani imi plac desenele, stau cu fiica mea si ma uit la desene, in special cele casice ... dar exista un personaj care mi-a placut de mica si imi place si azi ...Garfield ... cand a aparut filmul ... am fost la cinema normal sa il vad ... asa de tare am ras ca toata lumea se uita la mine ... dar nu m-a deranjat ...

3.Care a fost cea mai frumoasa zi de nastere sarbatorita si de ce?

Cea mai frumoasa zi de nastere a fost de multtttttt... si de aceea a fost deosebita pentru ca eram cu totii ... traiau bunicii ... matusa, cu vreo 10 ani in urma ... toate zilele de nastere sunt placute, pt ca sunt cu cei dragi dar atunci a fost altceva ...

4. Ce jocuri preferate aveati?

Jocul meu preferat este The Sims 1,2,3 sunt fan Sims ... chiar si la 31 ani mai joc acest joc, mai rar drept e dar imi place ... si imi place si Monopoly ... un joc cu care ne putem juca toti trei, un joc cu care ne distram o dupa masa intreaga de obicei ... si pe locul 3 ar fi Remi - au fost vremuri cand nu dormeam noptile ca jucam partide lungiiiiiiii de remi asta in special pe vremea studentiei ... hmmmm ce amintiri ...

5. Ce va doreati sa faceti neaparat si inca nu ati reusit?

Da aici ar fi mai multe de zis, exista o mare dorinta a mea, sa fiu eu stapana pe mine ... sa nu depind de altii, sa nu trebuiasca sa dau raportul la nimeni ... adica un cabinet al meu ... dar asta cu greu se va implini, nu ma las si de aceea trag din greu ... sper sa il obtin inainte sa intru in pensie ...ha ha ha

6. Care a fost prima pasiune sportiva si nu numai?

Pasiune sportiva? sincer nu am si nu am avut, insa daca e sa ma iau dupa ce sport am facut atunci 7 ani de balet in tinerete si imi place mult innotul ...

7. Care a fost primul cantaret/grup muzical preferat?

Take That - Gary Barlow insa tin sa precizez ca nu am lesinat niciodata si nu am avut crize de isterii cand ii vedeam ... nu de altceva dar am avut multeeee colege, prietene care erau in extaz numai cand le auzea numele ... mi-au placut si imi plac si azi ...

9. Cel mai frumos obiect cerut (eventual primit) lui Mos Craciun, Nicolae?

Si aici am de zis multe, pe scurt insa, eu consider ca vraja Craciunului, spiritul ... povestile si cantecele despre Mos Craciun, atmosfera aceea calda in sanul familiei langa un pahar de vorbe, bradul frumos impodobit ...nu se compara cu nimic e cel mai mare cadou -ca suntem cu totii acolo ... si aici din nou pot sa zic ca ... Craciunul de vreo 2 ani in coace e un pic mai trista pt noi, pt ca ne lipseste bunica ...

Sfateta o predau tuturor celor din listuta mea care doresc sa ia parte la acest mic joculet care ne face sa ne cunoastem un pic mai bine ...

luni, noiembrie 22, 2010

Tort Cosul cu fructe



Pe 19 noiembrie a fost ziua mea, am implinit 31 ani, chef nu am tinut insa pentru cei care au dorit sa ma felicite si pt cei care au venit sa ma vada cu aceasta ocazie (familia si prietenii cei mai apropiati) am facut un tort ... Cosul cu fructe ... un tort care se face usor, e fff gustos si arata bestial. Ideea am luat-o de la o bloggerita ffff talentata care face niste torturi minunate, demne de admirat. Este vorba de Anca.

Ingrediente:

Pt blat:
- 10 oua
- 10 linguri de faina
- 10 linguri de zahar
- esenta de rom
- jumate de plic praf de copt
Pt crema:
- ciocolata alba cu cos (eu am luat Heidi) 4 tablete (400g)
- frisca de gatit - 400 ml
- un toping de zmeura sau pire de fructe sau fructe congelate ce va place eu am folosit topingul.
- un lime (coaja plus zeama)
- 2 linguri de nuca de cocos
Pt insiropat:
- 300 g de zahar
- apa
- esenta de rom
Decor:
- fructe taiete felii eu am folosit:
un mar rosu, 2 banane, 3 mandarine, o para, un ciorchine de struguri, un sfert de compot de ananas, cateva bucati de piersici tot din compot, 2 buc de kiwi,
- doua plicuri de jeleu pt tort incolor.
- careva bucati de nuci
- funda de latime groasa pentru a strange napolitanele ce imita cosul
- o cutie mare de napolitane Finetti Sticks whit hazelnut cream.


Incepem cu blatul, se separa ouale, se bate albusurile cu jumate din cantitatea de zahar, intr-un alt vas batem galbenusurile cu cealalta jumatate de zahar si un pic de esenta de rom, la final se amesteca cele doua compozitii si se adauga treptat faina si praful de copt. Tapetam o tava rotunda cu unt si faina ... punem alutul in forma de tort si il asezam in cuptorul preincazit in jur de 40 min.

Crema, se sfarama ciocolata in bucati mai mic, punem frisca la fiert, inainte sa dea in clocot il stingem si adaugam ciocolata, amestecam pana se topeste. Lasam sa se raceasca dupa care il punem la frigider. Cand s-a racit bine si s-a intarit il scoatem si il mixam bine cu mixerul pana isi dubleaza volumul. Adaugam topingul de zmeura, nuca de cocos, zeama de la lime si coaja rasa de la lime, amestecam bine.

Siropul, punem intr-o oala de inox zaharul la topit, cand s-a topit adaugam usor peste apa, atat cat sa ajunga pt insiropatul tortului, punem esenta de rom si il fierbem. Cand e gata il lasam sa se raceasca.

Luam blatul si il taiem in 3 sau 4 cate puteti, luam blatul 1 il insiropam si il umplem cu crema, punem peste stratul 2 si il insiropam apoi crema si tot asa pana umplem tot tortul, eu blatul deasupra l-am uns doar fff putin cu crema, il schimb pe margine am pus crema destul de multa sa se lipeasca napolitanele bine. Se ia fructele se spala si se taie felii, decoratul il incepem cu aplicarea napolitanelor unul cate unul, unul langa altul pana acoperim tot tortul de jur imprejur, apoi aplicam fundita ca sa strangem acele napolitane ca altfel se destrama tot. Dupa care imcepem sa aplicam fructele deasupra, folositi ce fructe doriti si asezati-le dupa imaginatie. Dupa ce am aplicat fructele pregatim gelatina asa cum scrie in indicatii si il turnam uniform peste fructe ... asezam tortul la frigider, ne trebuie in jur de 2 ore pana se intareste gelul cum trebuie peste tot.

Tortul a avut un succes mare, atat la gust cat si la aspect.



Pofta mare!!! si LA MULTI ANI!!! MIE

joi, noiembrie 18, 2010

Supa de ciuperci a la Tunde



Ingrediente:

- 2 pungi de ciuperci taiate si congelate sau 800g de ciperci proaspete


- 2 crengute de cimbru
- jumate de lingurita de nucsoara
- 2 catei de usturoi
- 2 linguri de ulei de masline
- 2 morcovi mari
- 1 patrunjel radacina
- delicat dupa gust
- frisca se gatit 300 ml
- zeama de la jumate de lamaie

Luam o oala adanca in care vom prepara supa, punem uleiul de masline si il punem pe foc, cand uleiul s-a incins adaugam usturoiul tocat,cimbrul tocat marunt si le calim cateva minute ...


peste punem legumele taiete cuburi si le calim inca cateva minute ...


adaugam cipercile


si punem apa cat sa acopere, adaugam condimentele: delicat si nucsoara si lasam sa fiarba.


Cand legumele au fiert si sunt moi se mai pune apa nu fff mult ... si se lasa sa fiarba ... cand incepe sa fiarba tragem oala de pe foc adaugam frisca de gatit




si zeama de lamaie ... asezam oala inapoi pe foc si lasam sa dea in clocot. Cand supa clocoteste se stinge.

O supa usor de facut, gustoasa atat in stare cald cat si in stare rece.

Pofta Buna!!!!

vineri, noiembrie 12, 2010

Desert cu budinca rapid si simplu



Ingrediente:

- 3 plicuri de budinca cu gusturi diferite eu am folosit vanilie, ciocolata si capsuni
- 1,5 l de lapte
- 6 linguri de zahar sau indulcitor
- 150 g de stafide
- 250 g de piscot facut acasa sau gata cumparat

Luam un vas adanc termorezistent ... il udam un pic si ne apucam de preparat budinca. Rand pe rand fierbem budinca asa cum sunt indicatiile de pe spatele plicurilor de budinca, cand e gata budinca puneti 2-3 linguri de stafide



si amestecati, turnati primul strat in vas in cazul meu a fost cea cu gust de ciocolata ...


peste stratul de budinca de cioco am pus un strat de piscoturi,


punga de piscoturi l-am impartit in doua si le-am rupt pur si simplu cu mana, nu trebuie insiropat pt ca se inmoaie de la budinca ...

fierbem stratul doi de budinca in cazul meu de capsuni, punem din nou 2-3 linguri de strafide

si turnam peste stratul de piscoturi uniform sa acopere peste tot ...


mai punem un strat de piscoturi si in final fierbem ultimul strat de budinca in cazul meu vanilie, punem stafidele


si turnam ultimul strat peste restu ... lasam asa totul sa se raceasca.



Cand s-a racit complet totul ... rasturnam tava pe o farfurie mare ... si decoram fiecare cum doreste ... eu l-am decorat cu glazura dr Oetker asa cum a vrut fetita mea.


Un desert care merge repede si e fff bun ... un desert ce este adorat de catre Carla si de multi alti copii.



Pofta Buna!!!!

duminică, noiembrie 07, 2010

Pui cu nuci si usturoi


Provocari dupa provocari ... dupa tortul in forma de dinte acum urmeaza provocarea lunii NOIEMBRIE gazduita de nimeni alta decat Furnicuta Boscodina o artista in culinarit ... pe care o admir de ceva de timp in coace ... dar sa nu uitam nici de Mihaela care a fost gazda provocarii lunii Octombrie ... cu retete din dovleac ...la care din pacate eu nu am participat nu de altceva dar am aflat cam taziu ...dar acum o sa incerc sa va inebunesc cu reteta mea care a fost o mare surpriza pentru mine si familia mea, atat prin eleganta ei, gustul unic, fin, interesant cat si prin mirosul imbietor care a umplut bucataria in dupa masa aceasta. Deci va invit sa urmariti reteta mea de ”Pui cu nuci si usturoi”.

Ingrediente:

- 2 bucati intregi de piept de pui
- 3-4 catei de usturoi pisat
- 100 g de nuci macinate
- 2 linguri de unt
- 250 ml de frisca de gatit
- sare, piper
- 100 g de cascaval afumat



Pt garnitura eu am gatit cus cus dar puteti sa il serviti cu ce garnitura preferati.

Pieptul de pui se spala, se sterge de apa si se taie fasii, nu fff subtiri cam de 2 degete ...


condimentam carnea cu sare si piper. Intr-o tigaie punem untul, lasam sa se topeasca si sa se incinga, prajim fasiile de carne la foc mare si pe o parte si pe cealalta,



doar cat sa prinda o crusta usor maronie. Asezam fasiile de carne prajita pe un servetel de hartie si le punem la o parte.


Aprindem cuptorul.
Nucile le dam prin masina de tocat, usturoiul il pisam si cascavalul il dam prin cea mai mica razatoare.
Luam un vas termorezistent, impartim cantitatea de carne imaginar in 3, punem o parte din cantitatea de carne in tava,

punem jumate din usturoiul pisat repartizat uniform peste tot


si punem nuca astfel incat sa acopere uniform carnea si usturoiul.


Peste nuca punem din nou un strat de carne, cealalta jumatate de usturoi repartizat uniform peste tot, acoperim din nou cu un strat de nuca ... la final punem ultimul strat de carne si acoperim din belsug cu nuca,

peste turnam uniform frisca lichida




si terminam cu un strat delicios de cascaval afumat.



Punem totul la cuptor in jur de 20 - 30 min ... pana ce cascavalul prinde o crusta maronie.


Servit cald sau rece e la fel de delicioasa.




Pofta buna!

vineri, noiembrie 05, 2010

Eu, zana maselutza si tortul in forma de dinte



Ideea a venit intr-o zi cand la lucru am avut pe scaun o tanara domnisoara ... o domnisoara de 6 anisori care acum isi pierde rand pe rand dintisorii de lapte ...si a venit cu mamica ei la mine ”zana maselutza” cum imi spunea ea ... i-am explicat ca eu nu sunt zana maselutza ca eu sunt cea care o indeamna pe zana maselutza unde sa mearga ca sa isi ia recompensa ”dintisori de lapte” in schimbul unui cadou. Ea a fost foarte incantata, radea in hohote si la un momendat a strigat ” mami, mami nu ii facem zanei maselutza un tort in forma de dinte? si atunci m-am gandit eu ca relativ nu e asa de greu ... morfologia dintilor normal o am in cap ... asteptam momentul oportun ...
Ieri pe 4 noiembrie colega mea draga Cristina a implinit 33 ani si pt ca este ca si ingerul meu pazitor (a fost si este mereu langa mine cand am nevoie si asta nu o sa pot uita niciodata, ajutorul ei neconditionat, prietenia ei, inseamna mult pentru mine) m-am gandit sa ii fac aceasta surpriza care eu zic ca iesit bine. Am stat cateva zile pe ganduri cum sa il fac, pe internet multe lucruri nu am gasit ... asa ca a trebuit gandita ... a iesit OK, putea si mai bine ...insa pt prima incercare eu sunt multumita ... sa nu uitam ca nu sunt un cofetar profesionist ... o fac numai din placere, un hobby mai mai ciudat ...
Am cautat o reteta de fondant Marshmallow facut acasa dar de A la Z ... adica fara sa cumperi marshmallow din comert ... avand in vedere ca data trecuta am umblat mult si bine ca sa gasesc ... si cand am gasit am gasit doar colorat ... nici o problema daca vreau sa fac fondant colorat ca este colorant alimentar si gata dar cand vrem sa fie alb ... ce facem? ca nu se gaseste alb ... cel putin nu in Oradea iar daca e cineva care sa stie sa imi zica si mie. Asa ca am tot cautat pe net si nimic, am gasit mai multe retete si le-am combinat ... asa a iesit fondantul Marshmallow a la Tunde, un fondant cu care sunt multumita 100%.

Ingrediente:
- 300 g zahar tos
- 100 ml apa
- 4 linguri de miere
- Gelatina alimentara 2 pliculete sau 20g
- Esenta
- Zahar pudra cat e nevoie in jur de 700 g pana la 1 kg

Intr-o oala se pune zaharul, mierea si apa ... se pune pe foc, intre timp intr-un castron mai mare se pune gelatina sa se inmoaie in 6 linguri de apa, amestecam bine si il punem la o parte. Amestecam cu o lingura zaharul, mierea si apa lasam sa fiarba cand da in clocot ... vizibil clocoteste si face spuma il dam de pe foc pt o clipa, reglam focul pe moderat, punem oala inapoi si lasam sa mai fiarba in jur de 5 min. Tragem oala de pe foc si din siropul fierbinte obtinut punem 2-3 linguri peste gelatina. Cu ajutorul mixerului amestecam bine bine gelatina cu siropul pana se albeste, punem restul siropului si esenta eu am pus esenta de migdale si un pic de esenta de lamaie (cine doreste sa ii dea un gust de fructe pune fructe sau ce vreti) peste compozitia de gelatina obtinuta si dam cu mixerul mult si bine pana devine alba, lipicioasa (aveti grija de mixer ca se poate supraincalzi de aceea mai bine sa folositi robotul de bucatarie daca aveti cu paletina care se face spunam sau maioneza de la inceput).
Daca opriti la aceasta faza veti obtine bine cunoscutul marshmallow din comert ... cum? simplu luati un vas de plastic cu capac (de aceea ce se foloseste la depozitarea alimentelor) il tapetati cu hartie de copt si il ungeti bine bine cu ulei ... puneti compozitia de marshmallow in vasul de plastic, peste mai puneti un strat de hartie de copt uns cu ulei si il puneti la frigider de la o zi la alata. Dupa care se scoate de la frigider si se taie cuburi, sau diferite figurine, de ex: figurine de craciun (brad, steluta, clopotel etc) si le dati apoi prin zahar pudra ... o delicatete, eventual puteti sa dati prin glazura de ciocolata oricum e fff buna si copilasii sunt topiti dupa acest desert in plus nu contine chimicale ca si cele din magazin.
Daca nu va opriti din procesare si doriti sa obtineti direct fondantul sau pasta pt acoperit torturi atunci continuati procesul ...cand compozitia de marshmallow este alba si lipicioasa il asezam intr-o oala de preferat de inox ca se raceste mai repede ... ungeti cu ulei o lingura de lemn si incepeti sa daugati incet din cand in cand zahar pudra cernuta. Amestecati cu limgura de lemn pana puteti cand nu mai puteti atunci pudrati masa de lucru cu zaharul pudra cernuta si asezati pasta peste ... ungeti mainile cu ulei si incepeti sa framantati ... mai adaugati zahar si mai framanati ... pana obtineti o pasta omogena, fina modelabila aveti grija cu zaharul trebuie adaugat cate un pic cate un pic la final pt ca daca iese prea tare va crapa cand il intindeti.
Luati o folie de plastic pudratil cu zahar pudra si puneti fondantul, il infofoliti bine sa nu aibe contact direct cu aerul rece din frigider si il puneti la frigider de la o zi la alta. Inainte de intrebuintare il scoateti cu 2 ore si il lasati la temperatura camerei.

Ingrediente Tort in forma de dinte:

Pt blat

- 12 oua
- 12 linguri de zahar
- 12 linguri de faina
- un plic praf de copt
- esenta de vanilie

Pentru crema:

- ciocolata alba 700g
- frisca lichida 700 ml
- 2 buc de lime
- 200 g de alune de padure
- 50 g nuca de cocos

Pt insiropat:

- 250 g zahar
- apa
- esenta de lamaie

Blatul:
Eu am preferat sa fac 2 blaturi si asta pt ca dintele trebuie sa fie mai mult inalt decat lung ... asa ca am folosit o tava dreptunghiulara mai mica ... si am facut doua balturi din 6 oua ... in bine cunoscutul mod: se separa ouala, galbenusurile se bat spuna cu 3 linguri zahar, intr-un alt vas albusurile se bat spuma cu alte 3 linguri de zahar ... apoi se unesc cele doua compozitii prin adaugarea albusurilor la galbenusuri incet cate un pic, apoi adaugam esenta de vanilie, praful de copt si incorporam faina in ploaie incet un pic cate un pic. Tava se unge cu unt si se tapeteaza cu faina ... se pune la cuptorul preincalzit in jur de 30 min.
Dupa ce am terminat de copt blatul le lasam sa se raceasca ... le punem una peste alta ... eu am facut un sablon pe un carton in forma de dinte ... acest sablon l-am pus peste blat ...


am tras liniile cu un betisor dupa sablon si apoi cu un cutit am decupat.



Apoi am taiat fiecare blat in 3.


Crema.

Frisca se pune intr-o oala la fiert ... cand incepe sa fiarba dar inainte sa dea in clocot il tragem de pe foc,adaugam ciocolata alba taiata bucati



si alunele de padure,


amestecam pana se topeste ciocolata si il lasam sa se raceasca ... de preferat ar fi sa o lasam la frigider de seara pana dimineata. Cand s-a racit bine il scoatem din frigider si cu mixerul il batem bine pana isi dubleaza volumul, adaugam zeama de la un lime jumate, coaja rasa de la lime si nuca de cocos. Mixam bine.

Siropul.

Intr-o oala punem zaharul la caramelizat, cand s-a topit punem apa peste (un pahar mare) si esenta de lamaie. Lasam sa se raceasca.

Asamblare:

Pe o tava pe care va fi servita ... se aseaza primul blat il insiropam si punem un strat de crema ... punem urmatorul blat si tot asa pana la ultimul blat ... pe ultimul blat punem doar un strat subtire de crema ...
Cu crema ramasa modelam santurile si fosetele dintelui ... ca si in poza ...




dupa care ungem cu crema si partile laterale a tortului ... luam fondantul si il impatim in doua ... o parte mai mare si una mai mica . Cea mica il coloram cu colorant roz asta va reprezenta gingia. Incepem sa intindem fondantul ... dupa care il asezam peste tort cu grija sa fie uniform peste tot taiem marginile in plus. Intindem si pasta pt gingie ... si il asezam de jur inprejur la baza tortului. Cu degetele modelam cuspizii adica formele dintelui ... sa se desluseasca santurile, eu am dat cu un pic de albastu sa se vada mai bine.

Colega mea s-a bucurat pt tort ...i-a placut si asta conteaza ...







 
Tunde's Blog Blogger Template by Ipietoon Blogger Template