luni, octombrie 25, 2010

Nuci si usturoi - provocarea lunii NOIEMBRIE

Azi am primit un email ffff simpatic de la o persoana fff simpatica Furnicuta Boscodina care m-a invitat la un fel de concurs ...mai bine zis o provocare. Din pacate nu am stiut de provocarea lunii octombrie nu am aflat la timp, cand la Mihaela pe blog s-au postat retete cu dovleac ... ei acum o noua provocare nuci si usturoi ... o reteta cu nuci si usturoi ... detalii mai jos sau aici
Cine doreste sa participe este bine venit ... se posteaza retata pe blog cu nuci si usturoi si se trimite linkul si o poza la adresa de email pe care o veti gasi mai jos.



”So, bucatarese din toate colturile uniti-va :)

Regulamentul provocarii e cel stabilit de Mihaela s-au schimbam doar datele :)

Cei ce doresc ,cu blog sau fara blog, in perioada stabilita vor posta pe blogul propriu retete cu ingredientele provocarii. Cei ce nu au blog imi pot trimite mie reteta si o voi posta eu pe blog diferenta e ca ei nu vor putea duce provocarea mai departe decat daca nu sunt prinsi atata de mirajul blogosferei incat sa isi faca un blog intre timp :)

Luna provocarii o vom imparti oarecum in doua perioade:
26.10 -31.10 perioada de rasculare: va trebui imprastiat zvonul ca toata lumea sa stie si cei ce doresc sa si participe
01.11-22.11-simfonia oalelor pe plita : din toate colturile blogosferei ne vor cuprinde si invalui aromele bucatelor alese :nuci, usturoi si restul..imaginatie :)
23.11-25.11 -va fi aleasa gazda provocarii lunii decembrie.

Deci dupa o perioada de gandire si rasfoit caietelul cu retete , trecem frumos la treaba. In perioada 1.11-22.11 fiecare va publica pe blogul propriu reteta trimitandu-mi mie linkul spre ea si o poza a retetei , lata de 300 de pixeli.( email: corespondenta3@gmail.com)

Linkurile si pozele vor fi toate publicate , iar pana pe 25.11 va fi ales blogul ce va gazdui provocarea lunii decembrie".
Conditiile provocarii puse de Mihaela:
1. in alegerea ingredientului sau temei noii luni se va face tinand cont de idee initiala "Dulcea Romania" ( se vor folosi doar ingrediente romanesti sau teme specific romanesti )
2. Noua provocare va trebui sa aminteasca provocarea lunii de dinainte.
3.De la mine :)Sunt acceptate cu aceeasi placere si retete cu doar unul dintre ingrediente :) daca nu reusiti si nu reusiti si sa imprieteniti nucile cu usturoiul si cu toate astea vreti sa "tineti piept" provocarii va asteptam tot aici :)
Nuci si usturoi...foc in soba si sub oale ...mirosuri si arome ...spor la treaba !! :)”

duminică, octombrie 17, 2010

Chiftelute de naut cu cus cus, sos de iaurt cu castraveti murati si salata de varza



Ingrediente:

Pentru chiftelute:

- 300 g de naut boabe sau conserva
- 3 catei de usturoi
- un ou
- boia
- jumatate de ceapa
- patrunjel verde
- frunze de rozmarin
- 100 g seminte de susan
- sare, piper

Pentru sosul de iaurt cu castraveti murati.

- 200 g de iaurt
- frunze de marar verde
- 4 castraveti murati
- 2 linguri de ulei de masline

Boabele de naut daca sunt uscate se pune la inmuiat de seara pana dimineata in apa rece, dupa care le fierbem in apa cu sare bine pana devine moale, daca folosim conserva atunci le strecuram si le punem in robotul de bucatarie, adaugam usturoiul, ceapa, condimentele si oul,


mixam bine bine pana obtinem o pasta.

Intre timp pornim cuptorul, luam o tava il tapetam cu hartie de copt si il ungem cu ulei ... cu mainile umezite formam chiftelute, apoi le tavalim in seminte de susan



si le asezam in tava.


Le introducem in cuptor in jur de 15 min dupa care le scoatem si le intoarcem pe cealalta parte dupa care asezam tava in cuptor pentru inca 15 minute.

Iaurtul se pune intrun castonas se amesteca cu 2 linguri de ulei de masline, frunzele de marar si cu castravetii taiati cuburi.

Eu am servit chiftelutele cu sos de iaurt iar ca si garnitura am facut cus cus in modul bine cunoscut de toata lumea si salata de varza.





Pofta buna!!!

Ciorba de fasole verde si boabe de naut




Ingrediente:

- 300 g naut (conserva sau naut boabe eu am folosit boabe de naut)
- 500 g fasole verde
- 2 morcovi
- un patrunjel radacina
- 4-5 rosii sau suc de rosii
- 2 catei de usturoi
- o legatura de patrujel
- zeama de la jumatate de lamaie
- jumate de legatura de leustean (sau leustean uscat)

Daca folosim boabe de naut uscate atunci cu o seara inainte se pune intr-o oala cu apa ca si boabele de fasole, peste noate ele se umfla ...asta dupa ce le-am spalat bine ...


Fasolea o spalam, o curatam si le rupem in doua sa nu fie foarte mari,


morcovii si patrujelul radacina le spalam si le curatam, le taiem cuburi ...
Intr-o oala punem ulei, lasam sa se incinga bine si adaugam morcovii si patrunjelul taiat cuburi,


lasam cateva minute sa se caleasca, apoi adaugam fasolea verde mai calim cateva minute bineinteles ca amestecam cu lingura de lemn in continu sa nu se arda,


apoi adaugam peste usturoiul pisat,


invartim de cateva ori sa se incinga si usturoiul dupa care punem apa si nautul,


apa cat sa acopere, condimentam cu sare sau delicat punem capacul si lasam sa fiarba pana totul devine moale ...daca folosim naut din conserva atunci le strecuram si asteptam sa fiarba legumele si le adaugam o data cu sucul de rosii.
Intre timp punem intr-o oala mai mica apa la fiert, luam rosiile spalate si le scufundam 1 min in apa clocotita dupa care le scoatem si le scufundam intr-o oala cu apa rece astfel va fi usor de curatat... indepartam coaja si cu blenderul de mana le pasam ...sucul de rosii obtinut il adaugam in oala peste legume in momentul cand totul este moale, mai punem un pic de apa si gustam daca e nevoie mai punem sare si zeama de la o jumatate de lamaie, lasam sa dea in clocot ... intre timp taiem marunt patrunjelul verde si leuseteanul cand supa da in clocot adaugam patrunjelul si leusteanul lasam inca un minut sa fiarba dupa care stingem.


O supa interesanta, ce arata foarte bine cu un gust deosebit.

Pofta buna!!!

joi, octombrie 07, 2010

Tort Bust de femeie



Week andu-ul trecut a fost ziua nasului nostru Vlad ... si m-am gandit sa il surprind cu un tort, dar nu orice tort un tort cu „tate” ... sincer sa va spun nu am avut o treaba foarte usoara ... am umblat dupa marshmallow si colorantul alimentar de mi-a venit rau dar important este ca am gasit ... am cautat mult pe diferite bloguri cum se face pas cu pas acest tort si sincer nu am prea gasit asa ca a trebuit sa combin mai multe retete vazute ... astfel sursele mele de inspiratie au fost Bucataresele Vesele, Lissa's Cakes, Teo's kichen, Laura Adamache , Clipe dulci si parfumate ... ceea ce a iesit a fost surprizator, nu perfect ca si in pozele celorlalte bloggerite dar semana, data viitoare stiu cum sa fac si fondantul, ce greseli nu trebuie sa fac ca sa iasa perfect.
Reactia sarbatoritului a fost pe masura, am resit sa il surprind atat pe el cat si pe inviatii lui.

Ingrediente:

- 20 oua
- 20 linguri de zahar
- 20 linguri de faina
- 2 plicuri de praf de copt
- 4 linguri de cacao

Crema:

Crema alba:

- 2 ciocolati albe (table) Heidi Chocoventure cu cocos
- 2 ciocolati albe Heidi White & Hazelnuts
- 300 ml de frisca lichida pt gatit
- un lime
- 3 linguri de nuca cocos

Crema maro:

- 2 ciocolati negre Heidi 75% cacao Dark Intense
- 2 ciocolati negre Heidi Dark mint & lemon
- zeama de la un lime
- 350 ml frisca lichida de gatit
- 2 linguri de nuca cocos

Pentru insiropat:

- 300 g zahar brun
- apa
- esenta de rom

Fondant Marshmallow:

- 300 g marshmallow
- 2 linguri de apa
- zahar pudra - 600g - 700g
- esenta de migdale
- amidon alimentar
- colorant alimentar: rosu, galben.

Decor:
Pentru decor folositi-va imaginatia si ce aveti acasa. Eu am folosit niste pietricele decorative pentru haine (normal ca le-am indeparat in mometul servirii), niste trandafiri gata facuti de la Dr. Oetker. respectiv o foarfeca cu zimti pentru a imita partea dantelata.

Preparare:

Blatul eu personal l-am facut in 2 reprize, am facut blatul mare pentru corp si am facut un blat mai mic pentru sani.
Blatul pentru corp:
Se separa ouale 14 buc, intr-un vas batem albusurile cu 7 linguri de zahar pana obtinem o spuma tare, intr-un alt vas batem galbenusurile cu alte 7 linguri de zahar pana devine spumoasa si albicioasa, combinam albusurile cu galbenusurile intr-un vas si amestecam bine pana ce omogenizam amestecul, apoi adaugam incet 10 linguri de faina in ploaie si amestecam usor pana incorporam toata faina, apoi cele 4 linguri de cacao si un plic de praf de copt. Se ia o tava mare dreptunghiulara se unge cu unt si se tapeteaza cu faina. Se incinge cuptorul. Se pune aluatul in tava si se aseaza in cuptor in jur de 30 - 40 min. Cand baltul este copt il scoatem si il lasam sa se raceasca complet inainte de al taia.


Batul pentru sani:
Se procedeaza ca si mai sus doar ca folosit 6 oua, 6 linguri de zahar, 6 linguri de faina, un praf de copt fara cacao. Se unge o tava dreptunghiulara mai mica si se coace la cuptor 30 min.

Crema.

Crema alba:
Se pune 300 ml de frisca lichida intr-un vas de inox pe foc. Il lasam sa se infierbante bine insa fara sa dea in clocot ci aproape de clocot ... ciocolata alba cele 4 table se rup in bucati mai mici, atunci cand frisca este fierbinte se pune bucatile de ciocolata si se amesteca cu telul pana se topeste de tot. Se lasa sa se raceasca dupa care il introducem la frigider de preferat de seara pana dimineata. A doua zi se coate crema din frigider si il batem bine cu mixerul pana aproape ca isi dubleaza volumul, adaugam zeama de la un lime si coaja de lime, omogenizam bine si apoi adaugam 3 linguri de nuca cocos si amestecam bine. Se pune crema la frigider pana in momentul folosirii.




Crema maro:
Se procedeaza la fel ca si la crema alba.
A doua zi se scoate crema de la frigider si se bate cu mixerul pana isi dubleaza volumul, se adauga zeama de la un lime si apoi nuca de cocos, se amesteca bine si se pune la frigider pana in momentul folosirii.



Siropul pentru insiropat.
Se pune intr-o oala inox zaharul la caramelizat, se adauga peste apa eu am adaugat 2 cani mari de apa si esenta de rom dupa gust.

Fondant marshmallow.

Se pun bucatile de marshmallow intr-un castron mai mare ca sa fie loc sa se umfle, ele isi dubleaza volumul poate chiar isi tripleaza, se pune peste marshmallow 2 linguri de apa si se introduce la cuptorul cu microunde timp de 3 minute - 4. Cand bucatile de marshmallow s-au topit si s-au unflat bine se scoate din microunde si se adauga peste esenta de migdale, apoi incepem sa incorporam zaharul pudra, putin cate putin cu o spatula tot amestecam, cand devine destul de tare cat sa nu ne mai descurcam cu spatula pe masa se presara zahar pudra.



Ungem bine bine mainile cu ulei si incepem sa framantam, nu va speriati ca la inceput e fffff lipicioasa, ungeti mainile cu ulei de cate ori e nevoie, si adaugati incet incet zaharul pudra. Cand vedeti ca aluatul obtinut nu mai absoarbe zaharul e timpul sa opriti.


Sfatul meu ar fi ca acum e momentul sa colorati pasta marsmallow pt ca apoi e mai greu, devine moale pasta si nu se mai poate modela cum trebuie eu asa am patit de aceea s-a rupt la intis. Asa ca impartiti pasta in 3 parti, o parte mai mare pentru corp (corsetul), o parte mai mica pentru piele si o parte si mai mica pentru decor. Eu am colorat pasta pentru corset cu rosu, cea pentru piele cu galben iar cea pentru ornat cu roz. Introducetri pasta obtinuta la frigider.

Asamblare:

Incepem cu blatul mare, luam o scobitoare sau un bat ascutit pentru frigarui si trasam liniile soldurilor, al umerilor si linia chilotilor. Dupa care cu un cutit foarte ascutit decupam dupa liniile plasate. Dupa ce am obtinut forma dorita taiati blatul in 3. Luati o tava mai mare decat tortul de ex tava in care va fi servita si asezati primul blat pe tava. Insiropati blatul cu siropul pregatit din zaharul ars si esenta de rom, apoi intindeti crema alba (atentie mai lasati si pentru partea cu sanii un sfert din cantitate) intindeti crema uniform peste tot, asezati foaia a doua peste, insiropati si intindeti peste crema maro (din nou pastram un sfert din crema, eu am pastrat mai mult un pic ca trebuie crema si pe foaia 3 un strat subtire), peste vine ultimul blat il insiropati si asa cum e il puneti la frigider pentru o ora sau doua.




Intre timp pregatim sanii. In doua castronase rotunde (perfect rotunde fara sa aibe fundul tocit tare ca se va vedea) se vor pregatii sanii, luam blatul mic, il taiem in doua parti egale exact pe mijloc (blatul meu e roz pentru ca am fost curioasa cum iese daca pun un pic de colorant nu e nevoie sa il colorati). Luam o jumatate, peste punem castronul cu gura pe blat si cu un cutit decupam in mare blatul dupa castron, dupa care indepartam castronul, taiem blatul obtinut in 3 felii, si punem primul blat in castron, insiropam punem crema alba apoi blatul 2 din nou insiropam si punem crema maro, din nou blat insiropam si inca un strat subtire de crema alba sau maro ce doriti. Tot asa pregatim si cealalta jumatate de blat, astfel obtinem sanii, pe care il introducem la frigider pentru o ora. Intre timp scoatem pasta marshmallow din frigider ca sa stea la temperatura camerei o ora doua sa fie mai usor de modelat.



Dupa doua ore scoatem din frigider tortul (corpul) si sanii ... cu ajutorul unui cutit desprindem blatul din castronase pe margini, fixam imaginar zona unde vor fi sanii amplasati dupa care rasturnam castronul peste corp (tort) ... asa procedam si cu castronul celalalt, dupa care fixam sa fie in pozie buna, sa fie egale in aceeas linie, punem peste inca un strat de crema ce a mai ramas si il punem la o parte.




Incepem sa modelam pasta marshmallow, pe masa de lucru punem un pic de amidon ca sa nu se lipeasca pasta si intindem pasta exact ca si un aluat ...prima data incepem cu pielea care va acoperi zona umerilor si un spert din sani, intindem un dreptunghi ... dupa care asezam incet pasta peste zona indicata. Apoi intindem pasta pentru corset, (eu nu am mai avut timp de poze), eu am aplicat in doua faze corsetul, am intins doua dreptunghiuri si am asezat o data partea dreapta dupa care partea stanga, incet am acoperit o parte din piele ... mie pasta rosie mi s-a rupt, am pus prea mult colorant si a devenit moale de aceea e bine sa colorati la inceput pasta, de aceea m-am chinuit un pic cu ea ... apoi am modelat din pasta roz firele de la corset si danteluta, am aplicat pietrele si trandafirii Dr Oetker si l-am pus la frigider, e important sa il puneti la frigider inainte de servire cateva ore sa se intareasca pasta.






Pentru mine a fost primul tort complicat, nu m-am chinuit atat cu nici un fel de mancare sau desert, pasta marshmallow mi-a dat de munca mult pentru ca inca nu am stiut cum se comporta la modelat acum stiu si data viitoare va iesi altfel. Insa reactia celui sarbatorit a fost pe masura si asta m-a bucurat mult, a meritat toata oboseala.

P.S. am uitat sa atasez si pozele cu reactia sarbatoritului ...




mai aste
 
Tunde's Blog Blogger Template by Ipietoon Blogger Template