vineri, aprilie 30, 2010

Supa de fasole, vinete si busuioc (Montignac)



O reteta luata din cartea Dieta Montigneac - Mananca de placere, mentine-te in forma ... cu mici schimbari.

Ingrediente:

- 400 de fasole boabe cannellini
- 3 vinete
- cartea scrie o capatana intreaga de usturoi, mie mi s-a parut mult si am folosi 5 catei
- jumate de legatura de cimbru proaspat tocat (eu am folosit uscat)
- 200 g ciuperci proaspete
- 100 ml de ulei de masline
- cartea scrie 6 hasme mari, eu nu am avut hasme, oricum 6 e mult dupa parerea mea si am folosit 2 cepe
- 3 legaturi de busuioc proaspat tocat marunt (eu am folosit uscat)
- jumate de sticla de vin sec alb
- 1,5 l supa de pui (eu am folosit supa clara de legume)
- 2 linguri de smantana
Foabele de fasole cu seara inainte se spala si se pune la inmuiat intr-un bol cu apa fierbinte ...


A doua zi cand ne apucam de mancare incepem cu fasolea, il spalam inca o data si il punem intr-o oala, peste punem apa rece cat sa acopere, punem sare, punem capacul de la oala si fierbem o ora jumate.


Dupa o ora jumate aruncam apa de pe fasole si il punem la o parte.
Intre timp spalam vinetele, le taiem in doua, le crestam suprafata de-a lungul, presaram sare, apoi 3 catei de usturoi tocati marunt il distribuim uniform pe fiecare jumate de vineta, peste punem frunzele de cimbru tocat si apoi distribuit pe fiecare jumate din cantitatea de ulei de masline.


Le punem in cuptorul incalzit in prealabil la 250 grade si le coacem 15- 20 min, dupa care le scoatem, cartea scrie ca le taiem cuburi dupa ce le-am indepartat coaja, eu nu asa am facut ci am pus vinetele la o parte.



Intr-o alta oala cu cealata parte de ulei am inabusim cele 2 cepe cateva minute, apoi am pus 2 catei de usturoi pisat,


frunzele de busuioc tocat ...lasam un minut amestecand ... apoi punem fasolea boabe dar nu toata lasam un sfert din fasole la o parte ...


supa clara de legume,


jumate de litru de vin alb sec, ciupercile taiate felii mai groase si bucatile intregi de vinete, punem capacul si lasam sa fiarba pana se inmoaie vinetele de tot.



Cand vinetele s-au fiert si sunt moi, le scoatem din supa


si le punem in blender, punem si fasolea pusa la o parte, smantana si din zeama de la supa ...mixam bine astfel o sa ingrosam un pic supa ... pasta obtinuta il turnam in oala cu supa mai lasam sa dea o data in clocot si gata.



Cartea spune ca la fineal scoatem din supa cateva bucati de vinete (care au fost taiate cuburi) si o parte din fasole boabe, supa si in blender le mixam pana obtinem o pasta groasa care se toarna la restul supei.
Se serveste cu frunze proapete de busuioc.




Pofta buna!!!

duminică, aprilie 25, 2010

Sarmalute in foi de stevie



Am trecut prin piata zilele astea si am vazut ca era plin de stevie si macrici, imediat mi-am amintit de draga mea bunica ... care facea niste sarmalute de in foi de stevie ca si azi visez la ele, se pricepea ... asa ca mi-am luat si eu cele necesare si m-am apucat de gatit!!! Au iesit minunate!

Ingrediente:

- frunze de stevie  (20 buc - 25 buc)
- frunze de macris
- piept de pui - 200 g
- pulpa de porc - 300 g
- orez - jumatate de cana
- o ceapa mica
- frunze de patrunjel verde
- sare, piper
- smantana 2 - 3 linguri
- zahar - 3 lingurite (dupa gust)


Punem intr-un vas apa la fiert, frunzele de stevie le punem intr-o alta oala dupa ce le spalam ...



cand apa fierbe, turnam apa fierbinte peste frunzele de stevie, le oparim, le lasam cateva sec in apa fierbiente dupa care le scoatem si le lasam sa se scurga ...


Intre timp pregatim umplutura ... pieptul de pui si pulpa de porc le taiem cuburi si le punem in robotul de bucatarie, punem si ceapa, o lingurita de boia rosu, frunzele de patrunjel si


 pornim robotul si mixam compozitia pana devine o pasta ... apoi adaugam orezul si amestecam bine pana se omogenizeaza.

cand e gata luam frunzele de stevie si le umplem cu aceasta pasta in mod obisnuit ca si sarmalele ...
Sarmalutele obtinute le punem intr-o oala ...


punem apa cat sa acopere, punem capacul si pe foc mediu fierbem,


intre timp intr-o alta oala punem un pic de ulei la incins, cand uleiul este incins punem frunzele de macris (dupa ce le-am spalat bine) peste,


amestecam de cateva ori cu lingura de lemn pana ce frunzele se micsoreaza,


dupa care stingem si punem macrisul peste sarmalele noastre amestecam incet la suprafata si lasam sa fiarba ...



Cand sarmalutele sunt moi ... le scoatem pe o farfurie pe toate,



Adaugam la macris zaharul si o lingura de faina,  luam blenderul de mana si mixam frunzele de macris, punem si smantana ... mixam inca o data si vom obtine un fel de supa crema ... in aceasta punem inapoi sarmalutele lasam sa dea in clocot si stingem.

Se servesc cald sau rece oricum sunt bune, cu putina smantana sau simplu ...


Pofta buna!!!

marți, aprilie 20, 2010

Inghetata aromata de vanilie si ciocolata



Aceasta reteta am preluat-o de la emisiunea de gatit "Vacsora Csata" de pe RTL KLUB Ungaria ... si mi s-a parut bestiala ... chiar daca e pt masina de facut inghetata eu l-am incercat si sincer sa spun ca si in congelatorul de la frigider a iesit extraordinar de bun ... o explozie de arome ...hmmm merita incercat ...

Ingrediente:

- 3 oua intregi
- 200 ml frisca lichida
- zahar brun (sa normal) 250 g
- o lingurita de suc de lamaie
- esenta de vanilie dr Oetker - o fiola sau o ruda de vanilie
- o lingura de menta verde tocata proaspata sau uscata
- o lingurita de condiment pt strudel Kotany
- coaja de la o portocala
- 2 linguri de cacao de cea mai buna calitate
- nuci - 200 g

Eu am inceput cu nucile ... am pus nucile pe un blat de lemn si cu un cutit mare le-am taiat mai mici, nu fff mici ...


intre timp intr-o tigaie am incins o lingura de ulei de masline la care am adaugat apoi 100 g de zahar brun


si am asteptat sa se topeasca si sa se caramelizeze ...



dupa care am pus nucile peste, le-am amestecat bine ....


si pe un blat de lemn peste care am pus o folie de aluminiu am pus compozitia de nuci cu zahar ... pt a lasa sa se raceasca ...


Ouale le-am spalat, am separat albusurile de galbenusuri, am batut albusurile spuma ...cand spuma este tare am adaugat 75 g de zahar brun si o lingurita de zeama de lamaie ...



am mai amestecat 1 min cu mixerul si am obtinut un amestec de bezea ...
Intr-un alt vas am pus galbenusurile cu 75 g de zahar brun si cu mixerul l-am amestecat bine pana ce am obtinut o crema de albiciosa ...



Intr-un alt vas am batut frisca lichida pana s-a intarit ...


Peste albusurile batute se adauga galbenusurile amestecat cu zaharul,


amestecam bine cele doua compozitii, apoi adaugam frisca ...


ametecam bine bine ...



Aceasta compozitie obtinuta il impartim in doua ... o parte o amestecam cu esenta de vanilie, menta si condimentul de strudel ... iar cealalat parte o amestecam cu cacao si coaja rasa de la o portocala ...




Dezlipim zaharul caramelizat de folia de aluminiu, il asezam pe un blat si cu ajutorul unei sucitoare il zdrobim bucati mici ...


aceste bucati de nuci cu caramel il impartim in 3 parti, o parte il punem in compozitia de vanilie, o parte in cea cu ciocolata si ultima o pastram pt servire ...


Luam un vas termorezistent mai lunguet ... il tapetam cu folie de plastic ... dupa care turnam compozitia de vanilie si peste cea de ciocolata ... eu am impreunat cele doua compozitii pt a obtine o inghetata marmorata ... colorata ... si sunt multumita cu ce a iesit ...


voi le puteti pune in doua recipiente diferite cum doriti ...
Punem inghetata la congerator ... in jur de 7 - 8 ore.



Ingheta o servim cu bucatele de nuci caramelizat ... o delicatete





Pofta buna!!!

Aceasta reteta se poate consuma si il zilele de carbohidrati seara - dieta Rinas 90
 
Tunde's Blog Blogger Template by Ipietoon Blogger Template