duminică, decembrie 19, 2010

Chec cu mascarpone si bucati de ciocolata amara

Aceasta reteta am gasit-o pe reteteculinare.ro si este o reteta a Nicoletei (am aflat ulterior), pot sa va spun ca este o reteta delicioasa care merita incercata ... avand o cutie de mascarpone acasa m-am tot gandit ce sa fac cu ea, nu am vrut tiramisu nici crema de mascarpone am vrut ceva nou ... am schimbat un pic reteta si a iesit ceva ffff bun, aromat, fin numai bun de mancat langa o cana de ceai cald ...

Ingrediente:

- 250 gr faina
- 250 gr mascarpone
- 100 gr unt topit
- 180 gr zahar
- 3 oua
- 1 plic vanilie
- 1 plic praf de copt
- 100 gr de lapte
- 6 patratele de ciocolata amaruie Kandia cu coaja de portocale
- rom sau esenta de rom
- coaja de la un lime
- nuci 100g

Decor:

- Glazura de ciocolata de la Dr. Oetker
- Inimioare de la Dr Oetker

Se bat bine ouale intregi cu zaharul,



se adauga zaharul vanilat, cateva picaturi esenta rom, se adauga mascarpone ,




se amesteca bine. Se adauga untul topit si racit ,laptele iar la sfarsit faina amestecata cu praful de copt ... Eu am mai pus 2 linguri de lapte ca mi s-a parut un pic tare.



La sfarsit se pune ciocolata razalita pe razatoarea mare, peste ciocolata puneti o lingura rasa de faina si amestecati asta va ajuta sa nu coboare bucatelele de ciocolata la fund.



Adaugam bucatile de ciocolata la aluat, razuim coaja de lime.


Se amesteca usor, se pune compozitia intr-o forma de chec mai mare sau doua mai mici.


Deasupra eu am pus nuci zdrubite mai mare.


Se coace in cuptorul deja cald, la o temperatura medie 180° circa 40- 45 minute... se face proba cu scobitoarea.


Decorul il las la latitudinea fiecaruia, fiecare decoreaza cum vrea, eu am avut acasa un pic de glazura si niste inimioare.

L-am servit cu ceai de tei cu lime si miere.

Pofta Buna!!!

sâmbătă, decembrie 11, 2010

Bombe de martipan "Welcome cookie" - In dar de Craciun pt OanaD




Aceste Bombe le-am creat acum 2 ani pt musafirii mei de Craciun si Revelion si pot sa va zic ca a avut un mare succes ... de aceea m-am gandit ca ar fi o idee buna sa adaug ingredientele magice ale Oanei, sa schimb un pic inci colo ... cum a iesit? ffff bun, delicios, bestial ...merita o incercare cel putin ...
Reteta merita facuta cu martipan facut acasa, e mai gustoasa, reteta am luat-o de pe culinar.ro si a fot facuta de o doamna priceputa Carmen ...
Cu acesta reteta particip la provocarea lansata de catre Furnicuta Boscodina - In dar de Craciun ... iar eu am fost onorata sa ii daruiesc o reteta OneiD ... ei asa am facut, Oana draga primeste in dar de la mine acest cadou de Craciun, l-am facut cu mare drag, din suflet numai pt tine... sper sa iti placa

Ingrediente magice:

VISINE, ROM, FRISCA SI CIOCOLATA


Ingrediente pentru martipan:

- 300g migdale
- 300 g zahar pudra
- 1 lingurita de esenta de migdale
- 1 lingura de suc de lamaie
- 1 albus de ou

Ingrediente pt Bombe de martipan:

- 100g de biscuiti cu miere
- 300g de martipan
- 5 linguri de rom alb
- coaja de la un lime
- 1 plic de zahar vanilat Bourbon Dr Oetker
- jumate de sticluta de esenta de rom Dr. Oetker
- 100g de nuca macinata sau migdale
- 50 ml de frisca lichida
- visine (eu am folosit congelate, o punga de 400g din care am folosit jumate)
- glazura de ciocolata neagra si alba de la Dr Oetker

Martipan de casa pt umpluturi (creme de prajituri, tort, bombom etc) nu este bun pt ornat ...

Punem migdalele in robotul de bucatarie (se poate macina si cu dizpozitvul de tocat nuci clasic),


peste punem zaharul pudra, trebuie pus zaharul impreuna cu migdalele pt ca altfel vom obtine o pasta groasa lipicioasa de migdale fiind fff uleioase ...punem zahar si obtinem un fel de praf ...


cand e gata tocat punem praful obtinut intr-un castron ... facem in mijloc o adancitura si adaugam sucul de lamaie, esenta de migdale, albusul de ou si framantam bine, obtinem o pasta groasa ...


punem pasta intr-o folie si il depozitam la frigider pana la folosire, il putem pastra in jur de 2 saptamani in starea aceasta. Eu am obtinut in jur de 600g de martipan.

Bombe de martipan - Welcom Cookie

Incepem cu visinele, inainte sa ne apucam de treaba cu vreo 2 ore, punem visinele dezghetate intr-un castron si punem jumate din sticluta de esenta de rom, amestecam ... lasam asa, cand va mai aduciti aminte mai amestecati din cand in cand.


Biscuitii se sfarama sau se macina cu robotul de bucatarie, eu am folosit robotul, praful obtinul il punem intr-un caston, adaugam martipanul sfaramat intre degete, coaja de lime, romul alb, zaharul vanilat



si punem un pic de frisca nu punem toata frisca din start ca poate nu e nevoie puneti cate un pic


pana obtineti o pasta usor modelabila. Pregatim o tava mare sau un blat mare pe care vom aseza bilutele aici le vom glazura, luam intre palme din pasta de martipan obtinuta si formam o bila ... facem in mijloc o adancitura cu buricul degetului ...

in adancitura introducem o visina fara sa fie stors,


va curge un pic da nu conteaza ca zeama ramane in interior (asta si vrem) acoperim visina cu martipan cu ajutorul degetelor si il remodelam intre palme pana obtinem o bila ... trecem aceste bile prin nuca


si le asezam pe blat ...


cand am terminat de format bilele incepem sa pregatim glazura. Eu am ales varianta cea mai usoara, dar voi daca vreti puteti folosi cioco neagra topita, eu am cumparat pachetele de grazura de la Dr. Oetker ...


le-am bagat la microunde (intai am folosit cea de ciocolata amara) cand s-a topit am taiat cu foarfeca coltul fff putin cat sa iasa cicolata topita ... si am ornat jumate din cantitatea de bilute,


la fel am procedat cu glazura de cicolata alba si neagra ...


am pus totul la frigider 2 ore sa se intareasca ...

Aceste bombe de martipan sunt fff bune, da un efect deosebit pt intampinarea musafirilor, in loc de welcom drink ... musafirii mei au fost foarte incantati ... sunt curioa ce vor zice de varianta cu visine, pe mine m-a cucerit deja gustul de martipan amestecat cu zeama de visine si rom ...hmmm




Pofta Buna!!!

Isler - Cadou de Craciun de la Steluta


Acest post este un copy -past si asta pentru ca aceasta reteta minunata de Isler este un dar de Craciun pt mine de la Sleluta ... o doamna fff simpatica pe care din pacate abia acum am avut norocul sa o cunosc, are un blog fff practic, plin cu retete ca de la mama acasa ... merita sa il vizitati ... inca o data multumesc din suflet pt acesta reteta care imi aminteste de copilaria mea ... bunica mea face islere fff bune ... acum e randul meu sa o astept de Craciun pe masa cu aceste delicioase islere. Si nu in ultimul rand multumesc Furnicutei pt acesta ocazie minunata de a participa la provocarea "In dar de Craciun" ... si daca Steluta mi-a facut mie cadou acum e randul meu sa fac cadou OneiD mai exact Caietul cu retete care ca si ingrediente a ales visine, rom, ciocolata si frisca ... reteta este deja pe hartie, ingredientele pe masa ... e vremea sa ma apuc ... sper sa ii placa combinatia pe care am aleso intre o reteta de a mea si ingredientele ei.
In continuare va invit sa vizualizati cadoul meu reteta Stelutei:

Isler - Cadou de Craciun

"Ingrediente: 100 g zahar pudra, 200 g unt, 280 g faina, 100 g nuci zdrobite, 1 lingurita de scortisoara

Mod de preparare: Se pun toate ingredientele intr-un castron si se framanta pana se leaga compozitia. Aluatul se pune in folie si se da la frigider cca 10 min dupa care se intinde o foaie la o grosime de 3 mm.

Cu o forma rotunda se taie discurile de isler.

Se aseaza in tava pe hartie de copt si se coc la foc moderat in cuptorul preancalzit 5-10 min.

Se scot din cuptor cand sunt coapte dar nu “brozate”.

Se scot din tava, se lasa sa se raceasca dupa care se lipesc cu dulceata acrisoara (eu am folosit de gem de prune).

A doua zi se imbraca in ciocolata. Ciocolata se topeste la bain marin, daca este prea groasa se adauga putin ulei astfel glazura va fi si mai lucioasa.

Se cufunda bucatile de ister in ciocolata, se scurg bine de surplus, se aseaza pe hartie de copt si se lasa pana se intareste glazura. Glazura trebuie sa fie cat mai subtire.

Cand ciocolata este intarita islerul se poate servi."




Pofta buna!!!
 
Tunde's Blog Blogger Template by Ipietoon Blogger Template