duminică, august 29, 2010

Tort 100% ciocolata - Tort "Razvan"


Pe 30 august sotul meu va face 30 ani ... si pt ca 30 pica pe luni am sarbatorit sambata ... am vrut un Grill Party in aer liber cu Paella si Bogracs dar din pacate vremea nu a tinut cu noi ... asa ca am sarbatorit la un restaurant dragut, traditional Taverna ... si pot sa zic ca mi-a placut ffff mult localul si tot ...
De pe meniul facut cu cateva zile inainte doara ne-am pregatit (noroc ca nu am facut cumparaturile inainte) sigurul care a ramas batut in cuie a fost tortul ... Tortul festiv as spune eu ... un tort delicios, laudat de toti invitatii ... calificativele lor au fost: "o explozie de arome", "un orgasm al papilelor gustative" si au avut dreptate ...si pt ca a fost atata de speciala pot sa spun ca nu e un tort oarecare pt orice zi ... si asta nu numai pt ca costul este un pic ridicat (dar isi merita banii credeti-ma) ci pt ca merita facut pt evenimente speciale pt a culmina evenimentele sarbatorite ... si toate astea nu ar fi fost posibile daca nu as fi cunoscut o doamna speciala, o adevarata profesionista in bucatarie, o bucatareasa care m-a inspirat de multe ori ... Clipe dulci si parfumate ...

Reteta o pun si eu aici pentru ca blogul acesta pentru mine serveste o carte de bucate si vrea sa o gasesc atunci cand am nevoie ... deci un post copy-paste ... ce am schimbat un pic a fost la insiropat ... nu l-am insiropat cu cafea ... in loc de cafea am pus apa amestecata cu o sticluta de aroma de rom si zaharul caramelizat respectiv decorul dar asta cred ca tine de fiecare, nu? decoram fiecare cum ne place.

" Ingrediente blat de cacao:
8 oua, 8 linguri zahar, 6 linguri faina, 2 linguri cacao neagra, 4 linguri ulei, un praf de sare.

Ingrediente crema de ciocolata alba cu alune si nuca de cocos:
• 360 g ciocolata alba (doua batoane Heidi - CocoVenture – cu nuca de cocos si doua batoane ciocolata Ritter Sport – White Whole Hazelnutz)
• 250ml frisca lichida
• 2 linguri fulgi de nuca de cocos
• sucul si razatura de coaja de la o limeta

Ingrediente crema de ciocolata neagra cu menta si lamaie
• 320 g ciocolata neagra (doua batoane Heidi Grand'Or Dark Intense cu 75% cacao si doua batoane Heidi Grand'Or Dark mint&Lemon)
• 350ml frisca lichida

Pentru insiropat:
200g zahar caramelizat si 200ml cafea concentrata

Mod de preparare:

Pentru blat: se separa galbenusurile de albusuri; se bat albusurile spuma tare impreuna cu un praf de sare, apoi se adauga treptat zaharul si se bate in continuare pana ce se topeste; galbenusurile se bat cu uleiul pana isi dubleaza volumul, apoi se incorporeaza in albusurile batute, se adauga faina cernuta impreuna cu cacaua si se omogenizeaza cu grija compozitia folosind treapta cea mai lenta a mixerului.
Se tapeteaza forma de blat, se rastoarna compozitia si se coace la foc mediu, in cuptorul preincalzit, cca 20 de minute. Dupa ce s-a copt, se scoate blatul din forma se aseaza pe un suport si se lasa sa se raceasca complet inainte de a-l taia.

Pentru crema de ciocolata alba cu alune si nuca de cocos: se pune frisca lichida intr-un vas si se aduce la temperatura de fierbere, apoi se ia de pe foc; se adauga ciocolata razuita se se amesteca continuu pana se topeste toate ciocolata si compozitia devine cremoasa; se lasa sa se raceasca complet, apoi se introduce in frigider unde se lasa cel putin 4 ore (eu am lasat-o de seara pana dimineata); se scoate apoi din frigider si se mixeaza pana isi dubleaza volumul si capata o consistenta mai usoara/pufoasa; se mai adauga doua linguri de fulgi de nuca de cocos, sucul si razatura de la limeta, se omogenizeaza, apoi se introduce din nou in frigider pana in momentul folosirii.

Pentru crema de ciocolata neagra cu menta si lamaie: se procedeaza exact ca si la crema de ciocolata alba.

Pentru sirop: se prepara mai intai 200ml de cafea concentrata, neindulcita, apoi se caramelizeaza 200g zahar si se dilueaza cu cafeaua; se lasa sa se raceasca complet pana in momentul folosirii.

Pentru montare: Se taie blatul in trei felii egale; se aseaza baza pe platoul/suportul tortului si se monteaza inelul in jurul blatului; se insiropeaza usor baza, apoi se aseaza stratul de crema de ciocolata alba cu alune si nuca de cocos, se aseaza urmatoarea felie de tort, se insiropeaza, apoi se adauga un strat de crema de ciocolata neagra cu menta si lamaie, se aseaza capacul, se insiropeaza si el usor si se introduce tortul la frigider pentru cca 2 ore.

Dupa minim doua ore se scoate tortul, se indeparteaza cercul si se acopera cu glazura dorita. Eu am folosit tot crema de ciocolata neagra, pentru ca mi-a ramas.

Pentru decor am folosit bomboane (facute din cremele ramase cu cateva adaosuri), astfel:
• la crema de ciocolata alba am mai adaugat o lingura de fulgi de cocos, am luat cu lingurita si am format bile pe care le-am rostogolit prin nuca de cocos;
• la crema de ciocolata neagra am mai adaugat nuca macinata fin, am asezat in mijloc cate o visina din visinata, am format bile pe care le-am rostogolit prin cacao;
Am asezat bomboanele, alternativ, pe marginea superioara a tortului, am presarat nuca de cocos in centru, iar pe marginea tortului am presarat fulgi de migdale rumeniti".

Sursa de inspiratie: Clipe dulci si parfumate










Pofta buna!!!

miercuri, august 25, 2010

Panna Cotta



Ingrediente:

- 400 ml de frisca pentru gatit
- 300 g de branza dulce de vaci
- 2 plicuri de zahar vanilat Bourbon dr Oetker sau un baton de vanilie
- 2 plicuri de gelatina alimentara alba sau transparenta
- 3 linguri de fructoza
- 50g de zmeura sau alte fructe de padure
- 100 ml lapte
Pentru Topping
- 150 g zmeura sau alt fruct (de preferat din fructele de padure)
- 3 linguri de fructoza

Frisca se varsa intr-o oala, se amesteca cu fructoza (3 linguri) si zaharul vanilat si se pune pe foc, cand compozitia se incalzeste (inainte sa dea in clocot) se ia de pe foc. Cu ajutorul mixerului incorporam branza de vaci in compozitia de frisca cu fructoza in stare calda pana se omogenizeaza.



Intre timp incalzim laptele si punem gelatina in lapte si il lasam cateva minute sa se dizolve ... dupa care punem laptele cu gelatina si cateva bucati de zmeura peste compozitia de frisca cu branza si se amesteca bine cu mixerul.


Pregatim vreo 8 forme rotunde sau ce forme aveti acasa, udam formele cu apa rece ... eu am pus pe fundul fiecarei forme cate 2 bucati de zmeura pt aspect.


Turnam compozitia de Panna Cotta in forme dupa care le punem la frigider in jur de 2 ore.
Intre timp pregatim toppingul ... intr-o tigaie punem fructele (mai lasati cateva bucati de fructe pt ornat) in cazul meu zmeura sau afine si il punem pe foc, adaugam fructoza si lasam pe foc amestecand continu cu telul ...


fructele de la caldura se vor zdrobi si vom obtine o compozitie asemanatoare cu gemul dar totusi mai lichida ... un fel de sos ... turnam sosul intr-o alta forma si il lasam sa se raceasca.


Eu am pregatit si topping de afine tot din aceas cantitate de fruct 100 g pt ca toppingul de zmeura se terminase destul de repede ...

La servire. Se scoate Panna Cotta din frigider si se rastoarna pe o farfurie ... la mine a iesit cu usor din forma ... cu o lingura punem topping deasupra si ornam cu cateva buc de fructe.

Varianta cu zmeura



Varianta cu Afine


marți, august 24, 2010

Supa de dovleac a la Tunde



Ingrediente:

- un dovleac verde cam de un 1kg
- un morcov mare sau doua mici
- o ceapa mijlocie
- 100 g smantana
- 200 ml frisca de gatit
- zeama de la o lamaie
- marar verde o legatura


Se curata ceapa, dovleacul si morcovul, ceapa se taie marunt, dovleacul se rade pe razatoarea mare, morcovul la fel, asezam dovleacul intr-un vas si punem peste sare si il lasam asa cateva minute.



Ceapa se calaste intr-un pic de ulei de masline,


apoi adaugam morcovii ... calim un pic si morcovii dupa care punem apa peste cat sa acopere,



stoarcem doveacul intre palme bine de zeama si il punem in supa ...


daca mai e nevoie punem apa, adaugam sare sau delicat, acoperim oala si lasam sa fiarba. Cand legumele au fiert mai adaugam apa si lasam sa dea in clocot dupa care adaugam zeama de lamaie, amestecam smantana cu frisca si il adaugam incet la supa ... iar la sfarsit punem mararul tocat marunt.


Se serveste cald cu marar verde proaspat.

miercuri, august 18, 2010

Duhoare insuportabila in tot cartierul !!! numai suport

Prin acest post as dori sa cer ajutorul bihorenilor, chiar daca nu locuiti in zona afectata semnati petitia ... da daca reusim sa facem ceva ... pt ca eu una numai suport ...



Spune NU mirosului ingrozitor de porcine din Oradea Vest


Totul a inceput acum o luna ... cel putin atunci a ajuns duhoarea in cartierul Rogerius din Oradea, o duhoare ce este greu se suportat ... un miros ce te face sa iti pierzi mintile, un miros atata de puternic zici ca zilnic cineva boreste sub geamul meu ... un miros de ceva care fermenteaza, fie dimineata, dupa masa, seara ... apare din senim, noaptea cand dorm mai bine ma izbeste o duhoare care instant imi intoarce stomacul pe dos, numai suport ...
Am ajuns ca in propria mea casa sa nu pot exista decat cu geamurile inchise, sa nu pot manca linistita fara sa nu imi intoarca aceasta duhoare stomacul pe dos, fetita mea de numai 4 ani jumate mereu se plange de miros, ca nu poate manca ca nu suporta mirosul, nu poate dormi linistita din cauza mirosului, sotul meu la fel ... si nu suntem singura familie afectata bineinteles, oameni in varsta cu boli cronice se plang ca din cauza mirosului fac crize de fiara, gravidele trebuie sa se mute de acasa pt ca din cauza mirosului insupotabil vomita toata ziua ... nu e destul de grav?
Eu zic ca situatia este destul de grava, in media au aparut diferite articole cum ca s-au facut anumite investigatii de unde provine aceasta duhoare ... exista doua posibilitati ... Ferma porcina din capatul cartierului Iosia, sau fabrica de zahar ... nu stiu exact sa va spun de unde vine duhoare dar va spun sigurat ca in aceste conditii vom ajunge in curand la spital ... am depus plangeri dupa plageri atat eu cat si alte persoane si nu se face nimic, a aparut in media si nu se face nimic, suntem disperati pur si simplu ... cum se poate ca in vremurile de azi sa se intample asa ceva, strainii care trec granita pe la vama Bors fug mancand pamantul de mirosul emanat, ne miram ca suntem catalogati un popor de tigani si de mizerabili ...

Sunt foarte suparata de aceea va rog ... cei ce stati in Oradea intrati si semnati petitia ca sa putem atrage atentia autoritatilor ca la noi altfel nu se poate ... aici este linkul ...
Va Multumesc!!!

vineri, august 06, 2010

Friptura de purcel cu cartofi la cuptor si sos de ciuperci




Ingrediente:

Pt friptura:

- o bucata de cotlet de purcel cu os
- 100 ml de ulei de masline
- 3 catei de usturoi
- sare, piper
- 3 crengute de cimbru
- 4-5 crengute de rozmarin
- o crenguta de tarhon
- 3 frunze de dafin
- 150 - 200 ml de vin alb

Pt cartofi la cuptor:

- 1, 5 kg de cartofi
- 3 crengute de rozmarin
- sare, boia rosu
- 100 ml de ulei de masline
- cascaval - vreo 50 g

Pt sosul de ciuperci:

- 500 g ciuperci proaspete
- 3 linguri de ulei de masline
- o lingura de faina integrala
- 250 g de smantana
- frunze proaspete de patrunjel (o legatura)
- tarhon cateva frunzulite tocate
- 100 g de cascaval ras
- cateva picaturi de zeama de lamaie

Friptura din cotlet de purcel
Cotletul se spala bine si apoi se sterge de apa cu un servet de bucatarie,


apoi incepem sa condimentam carnea cu sare si piper,


apoi punem uleiul de masline jumate din cantitatea data mai sus, apoi cateii de usturoi ii taiem felii mai subtiri si asa intregi ii asezam pe carne ...


dupa care luam crengutele de rozmarin si le asezam peste carne respectiv prin tava langa carne, apoi asezam crengutele de cimbru si tarhon, apoi frunzele de dafin


si la sfarsit adaugam uleiul ramas si vinul ...



se ia o folie de aluminiu si se acopera tava bine ... se incinge cuptorul dupa care se pune tava la cuptor in jur de 40 minute, dupa care scoatem tava indepartam folia de aluminiu si cu o lingura din sosul obtinut in tava stropim carnea .... fara sa punem folia inapoi il punem la cuptor inca 30 min ...





Cartofi aromati cu rozmarin la cuptor

Cartofii se curata se spala ... se pregateste tava in care vom face cartofii, il tapetam cu hartie de copt, stropim tava cu ulei de masline si asezam 3 crengute de rozmarin pe fundul tavii,



peste vor veni cartofii ... cartofii se taie in 4 sau 5 in fuctie de cat de mari sunt ... se aseaza in tava sub forma de straturi fiecare strat il condimentam cu sare si boia,



cand am asezam toti cartofii in tava mai punem un pic de ulei peste si il acoperim cu folie ... punem tava cu cartofii la cuptor circa 40 min, dupa se indeparteaza folia si se pune inapoi in cuptor pt inca 20 - 30 min, cand e gata scoatem tava cu cartofii si radem la suprafata cam 50 g de cascaval ...

Sos de ciuperci cu smantana

Ciupercile se curata si se spala bine, apoi taiem ciupercile felii, intr-o oala incingem uleiul de masline, adaugam cipercile si le calim un pic, dupa care punem apa cat sa acopere ... lasam sa fiarba, punem sare sau delicat si lasam sa fiarba, cand este gata intr-un castron se amesteca smantana cu faina sa nu fie cocoloase, si se adauga incet cate un pic peste ciuperci pana incorporam totul ... apoi adaugam patrunjelul si tarhonul taiat marunt, cateva picaturi de zeama de lamaie si lasam sa dea in clocot.

Servire:

Friptura se serveste rece sau cald ... cu cartofii la cuptor si sosul de ciuperci ... eventual se poate servi cu o salata de varza sau acrituri ...





Pofta buna!!!!
 
Tunde's Blog Blogger Template by Ipietoon Blogger Template