joi, februarie 25, 2010

O zi minunata prin Valencia!!!




A fost cea mai frumosa zi din vacanta noastra in Spania ... mi-a placut la nebunie ... Valencia este un oras extraordinar ... un oras greu de descris in cuvinte ...un oras cu cladiri impozante, multe adevarate opere de arta arhitecturala, caldirile din centrul orasului arata de parca am fi intr-un film SF … fff interesant … am vizitat putin din acest oras … timpul a fost scurt … insa in jumatatea de zi cant am poposit in Valencia am vizitat ...


Ciudad de Artes y Ciencias (Orasul Artelor si Stiintelor), este unul dintre centrele culturale de prima importanta din lume, pentru ca veti putea gasi aici atat un muzeu stiintific, cat si un pavilion dedicat artelor, unde sunt organizate spectacole si expozitii diverse.
Am traversat un parc si ne-am indreptat spre cladirea care se vedea. Pe masura ce ne-am apropiat am vazut apa de un albastru hipnotizant. Totul parea un vis ...niste bazine acoperite cu mozaic alb erau cele care faceau ca apa sa aiba aceasta culoare albastra, o culoare cum vezi in paradis.
Prima cladire din zare pe care am vazut-o a fost: Hemisfericul care adaposteste un urias planetariu si un cinematograf iMax ... o cladire minunata ...parca eram pe o alta planta ... langa Muzeul de Stiinta „Principele Filip“ cu deschidere catre mare, Umbracle (spatiul de promenada) si Palatul Artelor care adaposteste Opera .
Am stat pe una din bancutele amplasate langa unul dintre bazine in fata Hemisfericului si priveam aceste cladiri minunate ... a fost minunat ... dupa care incet ne-am indreptat spre Oceanografic ... pt 4 ore de vizitare am platit 25 euro pe persoana ... dar a meritat ... multumim prietenilor nostrii care ne-au facut cinste cu aceasta vizita de neuitat...



Am intrat pe poarta Oceanograficului ... prima cladire pe care am zarit-o era la fel de frumoasa ca si cele vazute la Orasul artelor si stiintelor ... parca eram intr-un fil SF ... fff interesant ...

Oceanografic din Valencia este un acvariu celebru, impartit pe mai multe sectiuni:
Marea Rosie, Caraibe, Marea Mediterana, Antarctica, Oc. Arctic, delfinariu, zonele umede, insule.

Cel mai mult mi-a placut tunelul unde sub tonele de apa puteti sa vedeti de la rechinii ce inoata deasupra capului, randunici de mare, pana la meduze, stea de mare pesti colorati si alte vietati pe care din pacate nu le pot numi ...




in celelalte sectiuni am putut vedea: balena morun - Beluga un manifer extrem de dragut, avea o mutrica ffff prietenoasa, morsele care leneveau pe afara, altele inotau in apa si nu pareau de loc deranjate de privirile vizitatorilor, leii de mare, pinguini, broaste testoase, foci ... care stateau la soare si leneveau ... dar si pasari exotice ca si Flamingo, pelicani si multe altele ...



In cele din urma vizita noastra s-a incheiat la delfinariu ...unde am putut vedea un spectacol minunat dat de niste delfini ffff destepti si draguti ...


dar toate astea trebuie vazute ... cele povestite de mine sau de alti norocosi care au vazut live aceasta minunata lume a oceanului sunt doar 10 % din emotiile pe care le veti trai acolo ...



Daca doriti sa vedeti pozele in marimea originala ... va rog intrati in albumul meu picasa ...adresa aici

marți, februarie 16, 2010

Paella cu fructe de mare (direct din Spania)



Multa lume mi-a scris ... in ultimele 2 saptamani ... oare unde am disparut ... ei da am disparut si eu pt 11 zile ...am fost in concediu in Spania ...la un bun prieten al nostru din copilarie Bogdan ... un prieten adevarat care traieste in Spania mai bine de 8 ani ...
In aceste 11 zile ... am avut norocul ca Bogdan sa ne arate o parte din Spania ... mai exact zona in care traieste el ... locul in care am stat este un mic satulet fff dragut si cochet Cannet Lo Roig ... la cativa km de Vinaròs si Peñíscola ... chiar langa mare ...
Tot Bogdan a fost cel care ne-a aratat tainele bucatariei spaniole ... o bucatarie care e fff bogata in fructe de mare ... din pacate eu nu ma pot lauda ca imi plac fructele de mare insa sotul meu este inebunit dupa aceste vietati ...
Una dintre retetele celebre spanione cu fructe de mare este Paella ... o delicatete spaniola (ma rog o delicatete celor care mananca fructe de mare)... pe care am avut norocul sa vad cum se prepara direct in curtea casei in care am stat.

Pentru a face o Paella avem de nevoie de un grill ... niste lemne pt a face jar, o oala speciala pt paella (o sa vedeti oala in imagini) si ingredientele.

Ingrediente:

- usturoi - 6 catei de usturoi intregi
- creveti - 12 -14 bucati
- calamari - 10 buc
- raci
- carne de pui - jumate de pui
- carne de iepure - o jumate de iepure sau chiar unul intreg
- costite de porc - 400g - 500 g
- un ardei rosu gras
- 2 rosii mari
- orez - 300 g
- fasole verde - 300 g
- ulei de masline vreo 50 ml
- colorant alimentar specific sau sofran
- sare, piper

Se face focul pe grill, se lasa sa se faca mult jar ... cand jarul este pregatit luam oala de paella si il punem pe grill ...punem ulei de masline si il lasam la incins ...cand uleiul s-a incins adaugam usturoiul intreg ...


si lasam sa se caleasca bine, cand usturoiul capata o culoare maronie se scoate si se pune la o parte ... in uleiul care a preluat aroma de usturoi se pun la prajit crevetii ...


doar cateva minute pana ce fac o usoara crusta maronie ... se scot si crevetii se pun la o parte ...


in uleiul ramas se va praji carnea de pui, iepure si porc (care a fost taiat in prealabil bucati mai mari cuburi sa zicem) ...


lasam ca carna de pui, iepure si porc sa se prajeasca bine, dupa care adaugam fasolea verde (care a fost spalata si taiata)si ardeiul taiat cubulete ...



se amesteca in continu sa nu se arda ...

apoi se adauga calamarii taiatii ...


se invarte totul sa se prajeasca bine ...

dupa care adaugam apa cat sa acopere continutul oalei ...


adaugam si racii ...

acoperim oala si lasam sa fiarba ... intre timp punem rosiile in apa clocotita cateva secunde ... dupa care decojim rosiile si le punem intr-un vas impreuna cu usturoiul calit ... se paseaza cu blenderul de mana ...




Cand da in clocot paella noastra adaugam colorantul alimentar,


pasta de rosii cu usturoi amestecam bine ... lasam sa dea in clocot si apoi punem peste orezul ...acoperim oala


si lasam sa fiarba amestecand din cand in cand ... cand orezul a fiert se pune in oala crevetii se invarte o data sau de doua ori si se ia de pe foc.




Se serveste cald ...

Sincer va spun ca eu am mancat doar orezul si carnea de pui din toata povestea asta pt ca mie nu imi plac fructele de mare ... insa va pot spune ca toti cei de la masa inafara mea au spus ca a fost delicioasa ...

Pofta buna!!!

P.S. o sa revin in urmatoarele zile cu poze ...
 
Tunde's Blog Blogger Template by Ipietoon Blogger Template