Interviul meu de pe gustos.ro
Interviul meu pe gustos.ro ... un interviu pe care l-am scris la repezeala, imi cer scuze si de aceea am sa reeditez aici interviul cu corecturile de rigoare.
Avem placerea sa v-o prezentam pe doamna Tunde Pantea, persoana din spatele Tunde's Blog, care ne incanta cu istorisiri savuroase si cu retete delicioase.
Cum ai inceput sa ai un blog gastronomic?
Daca ma gandesc bine atunci asta a fost in urma cu vreo 4 ani cand mi-am facut un blog pe yahoo, blog ce nu mai exista de atunci, am avut printre prieteni o doamna draguta Doamna Margareta care m-a ametit cu specialitatile ei si uite asa am inceput si eu sa postez retete pe blogul meu, apoi am vazut bloguri mai mari, care aveau poze frumoase si totul parea ceva ireal … am intrat pe blogspot si uite asa incet incet am invatat sa imi administrez pagina si sa pun retete utile tuturor.
Ai vreun bucatar favorit? Care este acela?
Da, am mai multi, daca ar trebui sa aleg ar fi sa o amintesc pe Anna Olson.
De unde te inspiri in arta culinara: carti de bucate, reviste, emisiuni, bloguri, site-uri?
Inspiratia mea vine asa din senin, dintr-o emisiune (cum ar fi cireasa de pe tort dar varianta maghiara), de la bunicile mele, din care una numai este printre noi si amintirile din copilarie, gustarile si bunatatile facute de ea si azi imi excita papilele gustative, respectiv bunicuta mea pe care inca o am langa mine care este o adevarata gospodina care creaza si reda multe preparate delicioase, respectiv mama care face niste preparate dietetice delicioase, printre inspiratii mai pot aminti si blogurile culinare nu dau nume pentru ca mi-ar fi greu, fiecare are ceva special ...
Care a fost cel mai mare dezastru culinar pe care l-ai avut?
Da, cel mai mare dezastru a fost atunci cand eram o adolescenta nerabdatoare sa o ajut pe mama, am gatit spaghete, am fiert spaghetele in mod obisnuit si cand am ajuns la momentul in care trebuie strecurate s-a produs dezastrul pt ca am scapat oala cu spaghete in chiuveta (iar chiuveta noastra din bucatarie era prevazuta cu un sifon cu gauri destul de mari) si jumate din cantitatea de spaghete fierte s-a scurs in jos pe sifon … am incercat cu mana sa adun repede pastele si am reusit sa ma ard bine in palme … printre dezastre as mai aminti incercarile noastre la liceu (am terminat liceu Economic profi alimentatie publica unde aveam cateva ore de practica - gatit pe saptamana) printre care momentul cand a trebuit sa cernem faina si ne-am ales cu o bataie de toata frumusetea cu faina, normal ca profesoara nu a fost foarte incantata ...
Daca ai avea un restaurant, ce profil ar avea, care ar fi specialitatea bucatarului si unde ai vrea sa se afle din punct de vedere geografic?
Daca as avea un restaurant ar fi un restaurant cu profil traditional si dietetic … as gati mancare traditionala Romaneasca si Ungureasca … respectiv as gati pentru mai multe tipuri de diete dupa cerinte, as incerca sa aduc imaginatie si multa culoare in bucataria dietetica ca sa arat lumii ca se poate manca bine si asa … este foarte greu sa mergi la un restaurant cand esti la dieta nu? ce bine ar fi sa mergem la un restaurant si sa zicem ca (noi tinem Montigneac sau Rina’s 90 un exemplu) am dori sa mancam ceva care se incadreaza la acesta dieta …
Specialitatea bucatarului mereu ar fi altceva, zilnic altceva …nu pot sa zic acum ce ar fi da oricum ceva plin de imaginatie, de culoare, ceva care nu ar fi greu la stomac dar totusi sa dea stare de saturatie.
Locul nu conteaza, conteaza sa ai posibilitati, creativitate si sanatate sa le poti indeplini.
Care au fost cele mai pretentioase retete gatite de tine vreodata?
Sincer, nu prea gatesc nimic pretentios, pentru ca nu am rabdare suficienta de aceea blogul meu are sloganul rapid si simplu adica “Ceea ce ma reprezinta”, insa daca ar fi sa spun cateva retete mai dificile as zice Tortul in forma de bust la care am lucrat 2 dupa mese, petrecerea surpriza ar Carlei (fetita mea) care a fost anul trecut unde am pregatit multe specilitati decorate pe placul copiilor …
Ce retete ai recomanda utilizatorilor incepatori de pe blogul tau?
Ok, sa incepem cu Aperitivul: Tarte cu pateu de casa, Supa: Supa de pui cu castraveti murati si tarhon, Salata: Salata de cruditati Atkins, Felul principal: Piept de pui umplut cu ciuperci, rucola si rozmarin cu garnitura de legume totul gatit la steamer, Desert: Prajitura cu mere (reteta bunicii) si as recomanda o ceasca calda cu ceai de ghimbir
Care este reteta ta preferata si/sau care este cea pe care o gatesti cel mai des?
Supa crema de brocoli este preferata, o gatesc destul de des, retetele care se gasesc pe blogul si se gatesc la steamer … Steamerul este pentru mine o minune … gustul e altfel.
Ai vreo reteta mostenita din familie, o reteta a copilariei tale?
Da, Prajitura cu mere, si fursecurile pt Craciun reteta care urmeaza a fi postata in curand … mai sunt si altele de ex papricasul de ciuperci, papricasul de cartofi, papricasul de ficatei … supa de chimion, supa de fructe ...si mai sunt multe care nu toate apar pe blog dar anul acesta mi-am propus sa le pun pe blog ...
Ce meniu si ce pregatiri ai recomanda pentru o masa cu prietenii?
Va dau exeplu ziua de maine cand va fi o mica intreunire de familie si cu prietenii apropiati cand vom sarbatorii cei 5 ani ai fiicei mele Carla … am pragatit urmatorul meniu care eu recomand la toata lumea.
Supa Pina Colada, Rosii umplute cu creme de branza (din 4 feluri de branda), Salata de vinete, Aperitiv cu somon servit pe tarte, Salata de cartofi cu castraveti murati si gogosari murati. Oua umplute cu ciuperci, Tarte cu pate de casa, Guacamole cu bruschete. Chiftelute, Snitele, Sanvisuri … felurile de mancare sunt multe insa vor fi numai un pic din fiecare cantitativ ...
Daca ai vrea sa salvezi in capsula timpului cele mai tari cinci retete, care ar fi acelea?
O intrebare la care nu pot sa raspund as lua caietul cu retete a bunicii ...
Daca ai putea sa alegi o tara in care sa te nasti din nou, pe care ai alege-o din punct de vedere culinar?
Nu cred ca sunt in masura sa spun asta, din pacate in viata mea am fost doar in Ungaria, Spania si Norvegia deocamdata … nu pot sa zic ca ceva m-a impresionat, eu ma simt bine aici … si mancarea e buna, daca am stii sa alegem ingredientele de calitate si ne-am concentra asupra cantitatii atunci eu zic ca am intrecem cu brio toata lumea.
Care sunt restaurantele tale preferate?
Nu am un restaurant preferat, refuz sa am una, insa daca e sa ies in oras deobicei aleg un local nou, mereu ceva nou unde deobicei mananc Pizza sau salate.
Cat de mult experimentezi in bucatarie? Respecti retetele cu strictete?
Eu deobicei incerc sa aduc mereu ceva nou in bucatarie, monotonia este un blestem pentru mine, nu suport sa fac mereu aceas lucru, de aceea de obicei fac ceva nou, modific o retete de a bunicii, a mamei sau chiar ce gasesc pe bloguri sau ce vad la tv.
Care este cel mai frumos compliment pe care l-ai primit pentru mancarea pe care ai gatit-o?
Cele mai frumoase complimente sunt de la familie si prieteni … imi place sa fiu apreciata insa nu pot sa zic ca pun mare accent pe aceste complimente … eu fac totul din inima daca le place bine daca NU imi pare rau atat … totusi poate daca ma gandesc bine, cel mai mare compliment pe care il primesc cu drag este atunci cand ma suna familia, prietenii sa ma intrebe diferite retete, sa dau sfaturi pentru diferite proceduri in bucatarie …
Ai trecut prin vreo intamplare amuzanta legata de gastronomie?
Da, normal cine nu a trecut … as aminti o faza simpatica cand am pregatit o gustare pentru niste musafiri, faceam o salata de fructe … am taiat felii sau cubulete fructele, le-am insirat frumos pe un blat mare de lemn si am iesit pentru 15 minute din bucatarie sa vorbesc la telefon, timp in care fetita mea Carla a mancat fructele de pe blat … si cand m-am intors in bucatarie numai era decat ceva ramasite ...am cautat domnisoara sa o cert dar cand am vazut-o tolanita in pat tinand-se de burtica si cu o satisfactie pe mutrica ca a putut face ce a vrut m-am oprit si am ras de ea …
Alimentatia sanatoasa este o chestiune tot mai importanta pentru zilele noastre, suntem inconjurati de alimente nesanatoase. Ce sfaturi, recomandari le dai tinerelor mamici pentru a-si hrani sanatos copiii?
Asta este un subiect greu si destul de complex, in primul rand eu as schimba mentalitatea parintilor … cunoasc multi parinti (atat in viata personala cat si in viata profesionala) care isi invata copii sa manance prost … insa cea mai mare problema pe care o vad eu este recompensa culinara … nu pot sa suport cand vine un parinte la cabinet (sunt medic stomatolog) si ii spune copilului ca daca o lasi de tanti doctor sa iti faca ceva te duc la MC DONALDS ...deci sunt socata cand aud de astea … sau aud ca daca esti cuminte te duc la Mc DONALDS … sau iti iau o ciocolata (care nu ar fi problema daca ar fi una dar deobicei este a nu stiu cata pe ziua aceea), nu cu mancarea e problema ci cu mentalitatea noastra … daca de mic iti inveti copilul cu preparate culinare facute din ingrediente de calitate (adica ingrediente luate prospete nu congelate, nu conserve, nu grasimi multe) si daca suntem atenti la igiena elementara si la cantitati atunci totul ar fi bine …
Pe aceasta cale va rog dragi parinti, uitati de recompensele culinare, uitati de fast fooduri (nu sunt nici eu o incuiata, nu zic sa nu duceti copilul o data sa vada si el ce e ala fast food dar nu faceti un obicei din asta), daca ii duceti undeva recompensa sa fie altceva dar nu mancarea pentru ca se poate intoarce importiva voastra oricand … stiu din experienta
Care este reteta de pe blogul tau cu cel mai mare succes?
O sa radeti dar nu este o reteta, este un post despre dieta Rina’s 90 si despre Aparatul de aerosoli (care in continuare este o problema ca lumea nu stie sa il foloseasca, medici nu il recomanda pentru nu stiu nici ei ce bine face in momentele cand esti racit ) la care am cele mai multe comentarii si cerinte, dar daca e sa amintesc o reteta atunci ar fi Sucul de rosii reteta mamei si prajitura Zserbo (Jerbo).
Ai bloggeri culinari preferati? Care sunt acestia?
O … da … am … nu cred ca vreau sa ii enumar … pe toti ii iubesc pentru ceva anume … preferati am si eu normal dar nu vreau sa supar pe nimeni …
Ai alte pasiuni in afara de arta culinara despre care ai vrea sa ne povesteti?
Da, am imi place totul ce e facut cu mana, lucrul manual care este in ziua de azi atat de greu de gasit si atat de greu de respectat ...
Intrebare deschisa: despre ce altceva ai vrea sa ne mai vorbesti?
Despre nimic, am scris destul si cred ca e momentul sa ma retrag… multumesc pentru posibilitatea aceasta.
3 comentarii
Trebuie sa remarc (nu pot altfel!)ca ai atins toate punctele cu multa delicatete si cu echilibru. Si eu gandesc la fel, iar moderatia si bunul simt, chiar si in mentalitatea pe care o avem versus modul de a ne hrani, sunt si parerile mele. Ma bucur ca ai spus-o, chestia cu alimentatia pentru copii si "recompensele". Eu, care sunt mult mai colerica decat tine, am fost la un pas sa smulg din mana unui copilas (frumusel ca o cadra!) intr-un hyper-super-mega market sticla de cola. Mamica "iubitoare" i-o tot indesa in maini, sa bea. Si nu avea mai mult de 3 anisori!!!!! Nema educatie, nema mentalitate... Ai dreptate, este principala problema. Sa ai succes (nu succesuri!) draga mea!
REPLYElena draga multumesc, fac si eu ce pot ca sa apar interesele copiilor insa dupa cum ai zis si tu si eu mai este mult pana se schimba mentalitatea oamenilor, in special a mamelor care sunt baza intr-o familie si in cresterea corecta si armonioasa a copiilor si poate ce nu am amintit este gradinita unde se da exagerat de multe dulciuri la copilasi ...stau de multe ori si ma mir cum poate sa i se dea unui copil de 5 ani o ciocolata mare de ex un Mos sau un Iepuras de 100g - 150g mai mult decat o tabla de ciocolata, sau o punga intraga de napolitane ... ffff mult si atunci degeaba incerci tu acasa ce e mai bine pentru copil cand merge la gradi si manaca dulciuri peste dulciuri, nu este masa fara paharul de apa langa care din nou este o prostie si mai sunt multe chestii ce ar trebui schimbate. Elena draga te pup si iti doresc si eu multe succese...
REPLYFelicitari si bafta la concurs!
REPLY