Lichior de oua
De mult tot auzeam de acest lichior de oua ... si sincer sa fiu nu imi dadea mare incredere ....insa anul trecut de Craciun mama a avut la masa festiva lichior de oua ... fffff bun ...
Zilele astea tot am citit pe bloguri si gasit o reteta minunata de lichior de oua ...mi-a placut idea de a face acasa ... asa ca azi am facut lichiorul mai ales ca se zice ca asa e bun aceast lichior cu cat sa mai mult la rece ...
Dar inainte de a ajunge la reteta am gasit un mic istoric pe culinar.ro despre lichoril de oua :
''Multi cred ca lichiorul de oua este o traditie din America adusa in Europa. Este partial adevarat. Originile acestui lichior inca sunt un subiect de dezbatare. O bautura similara cu lichiorul de oua, poate avea originile in Anglia de est, din care poate fi fost dezvoltata din aceasta bautura posset (bautura fierbinte din lapte).
In America Coloniala romul a fost numit "grog", asadar numele de "eggnog" (lichior de oua) este derivat din descrierile acestei bauturi "egg-and-grog", care a fost transformat in "egg'n'grog" si de curand in "eggnog".
Alti experti relateaza ca "nog" din cuvantul "eggnog" provine din cuvantul "noggin", halba mica sculptata, folosita in taverne pentru a servi bauturile alcoolice.
O parere a fost ca acest lichior de oua a fost inceput ca o amestecatura intre sherry spaniol si lapte. Englezii au numit aceasta amestecatura "Dry sack posset" (vin alb cu lapte cald). Este foarte simplu sa observi cum o bautura cu oua (egg) amestecata cu lapte cald (noggin) devine lichior de oua (eggnog).
Aceasta a fost adusa in America coloniala, devenind o bautura traditionala care se bea in timpul iernii.
In anii 1800, lichiorul a fost produs in cantitati mari, fiind introdus in clasa bauturile sociale, servit la petrecerile de sarbatori de iarna. Un vizitator din Anglia, in 1866, a declarat: " Craciunul nu este observat cum trebuie numai daca aduci lichior de oua pentru toti invitatii; toti ii cheama pe ceilalti si aceasta chemare este sarbatorita cu un solemn pahar de lichior de oua...Este preparat rece si se bea rece si asa va fi comandata."
Si desigur Craciunul nu a fost singura zi in care se bea lichior de oua. In Baltimore, aceasta bautura se serveste de Anul Nou.
Este greu sa-ti imaginezi un Craciun fara traditionalul lichior de oua. Acesta bautura va avea intotdeauna acel caracter social si va condimenta atmosfera.
Cand veti gusta acest lichior, aduceti-va aminte de istoria lui".
Ingrediente:
- 5 oua
- 500 ml frisca lichida
- 1 plic de vanilie bourbon
- 400 ml vodka (eu am pus doar 300 ml si pt gustul meu e suficient)
- 400 g zahar
Zaharul cu frisca lichida
si cu pliculetul de vanilie
se amesteca dupa care se pun pe foc si se fierb ... cand a fiert se pune la o parte si se lasa sa se raceasca aproape de tot ... cand s-a racit adaugam galbenusurile de ou ...
amestecam bine dupa care adaugam vodka ...
se amesteca bine ...si se depoziteaza in sticle ... e important sa fie puse in sticle si nu in flacon pt ca dupa spusele unor persoane pastrate in flacon lichiorul are un gust ciudat ... asa ca eu am folosit sticlute de prigat 3 la numar ca asta am avut acasa ...
In total am obtinut in jur de 1l nu chiar dar aproape de lichior de oua. Lichiorul obtinut se pune in frigider si zilnic se agita o data pe zi ... se zice ca termenul de pastrare este de 3 saptamani ... adica atat ii trebuie sa se amestece gusturile bine ... ei sincer la cat e de bun nu cred ca va ramane intr-un frigider 3 saptamani ... eu l-am gustat acum doar o gurita de curiozitate si pot sa va zic ca e delicioasa ...
P.S. reteta am gasit-o aici
1 comentarii:
anul acesta il probez si eu....
REPLYtin minte din adolescenta ca era tare bun....oare cum am uitat de el????